Σε κατήφορο το οικονομικό κλίμα λόγω του εμπορικού πολέμου ενώ την κατάσταση επιβάρυναν οι οι ταραχώδεις διαπραγματεύσεις για το Brexit, αλλά και οι ευρύτερες αντιπαραθέσεις στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Το Σεπτέμβριο ο σχετικός δείκτης επιδεινώθηκε τόσο στην Ευρωζώνη όσο και στην Ελλάδα.

 

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο δείκτης στη χώρα μας υποχώρησε από τις 112,2 στις 111,3 μονάδες. Συνολικά στην Ευρωζώνη σημείωσε πτώση στις 110,9 από 111,6 μονάδες. Μεγαλύτερη ήταν η επιδείνωση στη Γαλλία και την Ισπανία, με τους δείκτες των χωρών να καταγράφουν πτώση 1,7 και 1,5 μονάδων αντίστοιχα. Ελαφρά πτώση του δείκτη (0,2 μονάδες) είχαμε σε Γερμανία και Ιταλία.

 

Τα στοιχεία της Κομισιόν έδειξαν κάμψη της βιομηχανικής εμπιστοσύνης, όπως και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αλλά και βελτίωση του κλίματος σε υπηρεσίες και λιανεμπόριο.

 

Αναλυτές της Capital Economics σχολίαζαν πάντως ότι δεν προβλέπεται τα δεδομένα για το οικονομικό κλίμα να ανατρέψουν τα σχέδια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τερματισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης στα τέλη του έτους.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔιεθνής διάκριση για την Axia Ventures
Επόμενο άρθροΣτρατηγική συνεργασία ERB Ασφαλιστικές Υπηρεσίες ΑΕΜΑ και Diastasys