Εντείνεται η παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις έχουν προκαλέσει οι επιθέσεις στα δύο τάνκερ, ένα νορβηγικό και ένα ιαπωνικό, στον κόλπο του Ομάν με τις ΗΠΑ να κατηγορούν ευθέως το Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι είναι υπεύθυνο για τις επιθέσεις, με την Τεχεράνη να αντιδρά καταγγέλλοντας τους «εμπρηστικούς ισχυρισμούς» και την «αντιιρανική εκστρατεία» της Ουάσιγκτον. Εν τω μεταξύ, οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο που όπως λένε εμφανίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, του επίλεκτου σώματος των ένοπλων δυνάμεων του Ιράν, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση χθες στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ, καθώς και μια φωτογραφία που εικονίζει τη νάρκη πάνω στο πλοίο πριν απομακρυνθεί.

«Στις 16:10 τοπική ώρα ένα περιπολικό πλοίο κλάσης Γκαστί του σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης προσέγγισε το M/T Kokuka Courageous και παρατηρήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε καθώς απομάκρυνε μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί», ανέφερε ο πλοίαρχος του αμερικανικού ΠΝ Μπιλ Έρμπαν σε ανακοίνωση του την οποία διένειμε ηλεκτρονικά, μαζί με το βίντεο.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν χθες ότι δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε νέα ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αλλά θα υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ενώ ταυτόχρονα γνωστοποίησαν ότι διατάχθηκε αντιτορπιλικό να πλεύσει προς το σημείο όπου φέρεται να διαπράχθηκε επίθεση, στον Κόλπο του Ομάν.

Το διπλωματικό παρασκήνιο με φόντο την ένταση μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν είναι έντονο, με τις τιμές του πετρελαίου να ακολουθούν ράλι ανόδου.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα κατήγγειλαν «επικίνδυνη κλιμάκωση». Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να «ωθήσουν τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει για να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ.

Από το Κιργιστάν όπου βρίσκεται ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ θέτουν μια σοβαρή απειλή στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ο Ροχανί δεν αναφέρθηκε στις επιθέσεις αλλά επικέντρωσε τις επικρίσεις του στην αποχώρηση πέρυσι του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την πυρηνική συμφωνία που εξασφάλισαν το 2015 οι διεθνείς δυνάμεις με το Ιράν.

Στην ίδια σύνοδο στο Κιργιστάν βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Κίνα θα προωθήσει την σταθερή ανάπτυξη δεσμών με το Ιράν οποιαδήποτε τροπή κι αν πάρει η κατάσταση.

Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση.

Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην πιστέψει η Βρετανία την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις.

«Θα κάνουμε και τη δική μας ανεξάρτητη εκτίμηση, έχουμε τη δική μας διαδικασία με την οποία το κάνουμε, (αλλά) δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην πιστέψουμε την αμερικανική εκτίμηση και το ένστικτό μας μας λέει να την πιστέψουμε διότι αυτοί είναι ο στενότερος σύμμαχός μας», δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ο Τζέρεμι Χαντ, στο ίδιο πνεύμα με τις δηλώσεις που έκανε και αργά χθες το βράδυ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Βιομηχανίας της Ιαπωνίας Χιριοσίγκε Σέκο δήλωσε σήμερα ότι οι εξελίξεις στον Κόλπο του Ομάν θα απασχολήσουν τη σύνοδο των υπουργών Ενέργειας και Περιβάλλοντος των χωρών της Ομάδας των 20 (G20) που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο, στην πόλη Καρουιζάουα, βορειοδυτικά του Τόκιο λίγο πριν τη διεξαγωγή της συνόδου κορυφής της G20 στις 28 και 29 Ιουνίου στην Οσάκα.

«Η εγγύηση της ενεργειακής ασφάλειας είναι κάτι στο οποίο συμφωνούμε με τους άλλους υπουργούς και είναι ένα σημαντικό ζήτημα πολιτικής το οποίο θα συζητηθεί στην υπουργική συνάντηση της G20. Η Μέση Ανατολή είναι μια περιοχή κλειδί για την ενεργειακή ασφάλεια», επεσήμανε ο Σέκο στη διάρκεια τακτικής συνέντευξης Τύπου.

Ο Σέκο αρνήθηκε να απαντήσει όταν ρωτήθηκε αν η Ιαπωνία θα στείλει τις ένοπλες δυνάμεις της στον Κόλπο για να προστατεύσει τα δεξαμενόπλοιά της.

Επίσης δεν σχολίασε τις δηλώσεις Αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι κατηγόρησαν το Ιράν για τις επιθέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Ιαπωνία εξακολουθεί να ερευνά τις λεπτομέρειες του περιστατικού.

Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε βρισκόταν στην Τεχεράνη με στόχο την άμβλυνση των εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Ιράν.

Ο Ιάπωνας υπουργός επεσήμανε ότι ο Άμπε δήλωσε στους Ιρανούς αξιωματούχους ότι η χώρα του επιθυμεί να διατηρήσει την οικονομική συνεργασία με το Ιράν, περιλαμβανομένων των εισαγωγών αργού πετρελαίου, όταν το επιτρέψουν οι διεθνείς συνθήκες. Η Ιαπωνία αναγκάστηκε να σταματήσει τις εισαγωγές μετά την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν.

Από την πλευρά της η διαχειρίστρια εταιρεία του δεξαμενόπλοιου Kokuka Courageous, ένα εκ των δύο που δέχθηκαν επίθεση, ανακοίνωσε ότι το πλήρωμα του πλοίου είδε «ένα ιπτάμενο αντικείμενο» πριν την έκρηξη και ότι δέχθηκε δύο επιθέσεις.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου σήμερα από το Τόκιο ο πρόεδρος της εταιρείας Γιουτάκα Κατάντα αρνήθηκε ότι το Kokuka Courageous, το οποίο μετέφερε 25.000 τόνους μεθανόλης από τη Σαουδική Αραβία στη Σιγκαπούρη, χτυπήθηκε από τορπίλη.

Ο Κατάντα διευκρίνισε ότι το δεξαμενόπλοιο δέχθηκε δύο επιθέσεις, οι οποίες σημειώθηκαν με αρκετές ώρες διαφορά. Το πλήρωμα του δεξαμενόπλοιου είδε το ιπτάμενο αντικείμενο μόνο πριν τη δεύτερη έκρηξη.

Όλα τα μέλη του πληρώματος επέστρεψαν στο πλοίο μετά την έκρηξη για να αποκαταστήσουν το σύστημα παροχής ενέργειας, πρόσθεσε ο ίδιος, ενώ εξήγησε ότι τώρα το δεξαμενόπλοιο πλέει προς τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Πηγή ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΜπόνους για τα στελέχη του ΟΤΕ…απολύσεις για τους εργαζόμενους. Καταγγελίες από συνδικαλιστές(audio)
Επόμενο άρθροΣήμερα η Τακτική Γενική Συνέλευση του «ΗΡΑΚΛΗ ΒΕΡΒΕΝΩΝ»