Η επόμενη ημέρα της πανδημίας και ο τρόπος αντιμετώπισης της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής επικοινωνίας, που είχε νωρίτερα σήμερα, η Πρόεδρος της Δημοκρατιας Κατερίνα Σακελλαροπούλου με τους Προέδρους της Μάλτας Τζόρτζ Βέλλα και της Ιρλανδίας Μάικλ Χίγκινς, προκειμένου να τους ευχαριστήσει για τις επιστολές αλληλεγγύης που της απέστειλαν, λόγω της πανδημίας COVID-19.

 

Κατά την συνομιλία τους, τόσο η κ. Σακελλαροπούλου όσο και ο κ. Βέλλα έδωσαν έμφαση στην ανάγκη προσεκτικής εξόδου από την περίοδο περιορισμών που ισχύουν προς αποτροπή εξάπλωσης του ιού. Συμφώνησαν, παράλληλα, ότι η επόμενη ημέρα θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη για όλες τις χώρες, καθώς η πανδημία, πέραν της βίαιης αλλαγής της καθημερινότητας των πολιτών, έχει επηρεάσει καίριους τομείς της οικονομίας.

Ως προς την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση, που αποτελεί πηγή ανησυχίας και για τις δύο χώρες, κοινή ήταν η διαπίστωση περί ανάγκης συνεργασίας, αλληλεγγύης και επιμερισμού ευθύνης μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων.

Η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας και ο Ιρλανδός Πρόεδρος συμφώνησαν επίσης ότι η επόμενη ημέρα της πανδημίας, θα διαφέρει πολύ από την εποχή προ κορονοϊού και ότι η κοινή δοκιμασία που βιώνουμε σήμερα αποτελεί και μια ευκαιρία συλλογισμού και προβληματισμού για τα καίρια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης.

Επιπροσθέτως, οι δύο Πρόεδροι εξήραν τη δύναμη και την ατομική ευθύνη των πολιτών που συμμορφώθηκαν με τους πρωτόγνωρους περιορισμούς, ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση τους για συνέχιση της κοινής προσπάθειας με θετικό πνεύμα, αλληλεγγύη και αισιοδοξία.

Τέλος, για την προσφυγική/μεταναστευτική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας, ο κ. Χίγκινς εξέφρασε την αλληλεγγύη του και τόνισε την ανάγκη εκπόνησης κοινής ευρωπαϊκής απάντησης τόσο σε αυτό το ζήτημα, όσο και σε άλλες -καίριας σημασίας- σύγχρονες προκλήσεις, όπως η κλιματική αλλαγή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Πάγος» και επισήμως στους μισθούς στις τσιμεντοβιομηχανίες με τη νέα κλαδική σύμβαση
Επόμενο άρθροΤι  νεότερες γνώσεις έχουμε για τη λοίμωξη COVID-19