Με 81 ψήφους υπέρ και καμία κατά, η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε τις τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος και τον συνοδευτικό εφαρμοστικό νόμο του Συντάγματος, που κατέθεσε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ, στη βάση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

 

Οι τέσσερις τροπολογίες που υιοθέτησε η Βουλή αφορούν την αλλαγή της ονομασίας της χώρας (από Δημοκρατία της Μακεδονίας που είναι σήμερα σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), το προοίμιο του Συντάγματος, τη μέριμνα της Πολιτείας για τη διασπορά και τον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας των γειτονικών χωρών της πΓΔΜ.

 

Πλέον αναμένεται το προγραμματισμένο για τις 22.00 (ώρα Ελλάδος) διάγγελμα του πρωθυπουργού της πΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ.

 

Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες αναβολές χτες και σήμερα της προγραμματισμένης συνεδρίασης του κοινοβουλίου της γείτονος, μέχρις ότου να ξεπεραστούν οι επιφυλάξεις επιμέρους πολιτικών δυνάμεων και να εξασφαλιστεί η αυξημένη πλειοψηφία που απαιτούνταν για την τρίτη και τελευταία φάση συνταγματικής αναθεώρησης (80 βουλευτές επί συνόλου 120).

 

Η απεμπλοκή προέκυψε μετά τη συνάντηση που είχε ο Ζόραν Ζάεφ με τον επικεφαλής του μικρού αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος Besa, το οποίο αντιδρούσε στην προβλεπόμενη από τη Συμφωνία των Πρεσπών αναγραφή της ιθαγένειας στα επίσημα έγγραφα (“μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας”).

 

Η φόρμουλα που συμφωνήθηκε είναι η ένδειξη “μακεδονική/πολίτης της Βόρειας Μακεδονίας” να αναγράφεται στη μητρική γλώσσα κάθε πολίτη: τη “μακεδονική” σε κυριλλική γραφή ή τα αλβανικά κ.ο.κ. σε λατινική γραφή για τις μειονότητες.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑπεβίωσε ο πρώην υπουργός της ΝΔ, Δημήτρης Σιούφας
Επόμενο άρθροΜικρές απώλειες στις αγορές της Ευρώπης