Την πολιτική της έντασης συνεχίζει η Τουρκία, η οποία με όχημα την κρατική εταιρία πετρελαίων, επιδιώκει να κάνει έρευνες σε 7 οικόπεδα στη Μεσόγειο, που βρίσκονται στα ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο Νίκος Δένδιας κατήγγειλε ότι η Τουρκία αποπειράται να σφετεριστεί, κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και έκανε διάβημα προς την Άγκυρα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών επανήλθε σήμερα, λέγοντας ότι «οι έρευνες θα γίνουν κανονικά».

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατέστησε σαφές ότι «η Ελλάδα ήταν και παραμένει απολύτως προετοιμασμένη για να αντιμετωπίσει και αυτήν την πρόκληση, εφόσον η Τουρκία αποφασίσει τελικά να την υλοποιήσει».

Τόνισε μάλιστα πως οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα και αδυνατούν να θίξουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αποστείλει επιστολή στον ΟΗΕ και ενημέρωσε ότι θα σταλεί και νέα εάν απαιτηθεί, όταν δημοσιευθούν οι άδειες με τους σχετικούς χάρτες, ενώ ενημερώνεται και η ΕΕ.

Από την πλευρά του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωση του επιμένει ότι «οι δραστηριότητες έρευνας και γεωτρήσεων των Τουρκικών Πετρελαίων είναι εντός των ορίων της υφαλοκρηπίδας που έχει δηλωθεί από τη χώρα μας στον ΟΗΕ»

«Η χώρα μας θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα σε αυτόν τον τομέα, όπως έχει ανακοινώσει πολλές φορές. Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τουρκοκυπρίων στην Ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτό το πλαίσιο, οι σεισμικές έρευνες και οι γεωτρήσεις μας διεξάγονται σύμφωνα με το καθορισμένο πρόγραμμα», καταλήγει η ανακοίνωση.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τον ιστότοπο Χαμπερτουρκ, επικαλούμενο πηγές στην Άγκυρα, οι σχετικές αιτήσεις για έρευνα φυσικού αερίου και πετρελαίου, που υποβλήθηκαν στις 30 Μαΐου και ανακοινώθηκαν στην εφημερίδα της τουρκικής κυβερνήσεως, αναμένεται να εγκριθούν μετά από περίοδο 90 ημερών κι έπειτα να ξεκινήσουν οι έρευνες, καθώς με βάση τους κανονισμούς ανάθεσης έργου πρέπει να δοθεί ένα περιθώριο 3 μηνών και σε άλλες εταιρείες που τυχόν θέλουν να υποβάλλουν αντίστοιχες αιτήσεις. Σύμφωνα πάντως με τις ίδιες πληροφορίες είναι δύσκολο να εμφανιστεί άλλη εταιρεία και να υποβάλει αίτηση για τέτοιου μεγέθους έρευνες και σε μία τέτοια περιοχή.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Fatih Dönmez σε ανάρτησή του στο Twitter ανακοίνωσε ότι το γεωτρητικό σκάφος «Πορθητής» έφτασε στην Τραπεζούντα, την πρώτη στάση της αποστολής του στον Εύξεινο Πόντο. «Η διαδικασία συναρμολόγησης του πύργου και άλλες προετοιμασίες θα γίνουν εδώ, και το πλοίο μας θα συνεχίσει την πορεία του προς τη θέση γεώτρησης. Στόχος μας είναι το οικόπεδο Tuna-1 (στον Εύξεινο Πόντο)

Σήμερα πρόκειται να επαναλειτουργήσει η τουρκικό κοινοβούλιο μετά από 45 ημέρες λόγω της παύσης των εργασιών του εξαιτίας της πανδημίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν επέστρεψε χθες το βράδυ στην Άγκυρα και σήμερα θα προεδρεύσει του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας με κύρια θέματα, την εξέλιξη της πανδημίας, τα μέτωπα Συρίας και Λιβύης και βέβαια τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Ακολουθεί αύριο σύσκεψη με την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και την Πέμπτη Υπουργικό Συμβούλιο.

Οι νέες προσκλήσεις της Τουρκίας προκάλεσαν την αντίδραση των κομμάτων.

Όπως ανέφερε στο Πρώτο Πρόγραμμα ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Σπύρος Λιβανός, η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν προσαρμόζεται και δεν ακολουθεί την επιθετικότητα της Τουρκίας. Έχουμε καταλάβει όλοι και η Ευρώπη το ποια είναι η πολιτική της Τουρκίας.

Τα όσα συνέβησαν χθες ήταν μία συνέχεια της εξέλιξης των χαρτών που κατέθεσε η Τουρκία τον Μάρτιο.

Η καταπάτηση του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας δεν μπορεί να επηρεάσει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη θα είναι εκεί για να αντιμετωπίσει την όποια κίνηση από την Τουρκία, κατέληξε.

Να ζητήσει άμεσα κυρώσεις από την ΕΕ κατά του τουρκικού σχεδιασμού, πριν γίνει πράξη, κάλεσε την κυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την επίθεση εναντίον του τζαμιού Κιοπρουλού Χατζί Ιμπραχίμ Αγά στη Λεμεσό

«Καταδικάζουμε την ύπουλη επίθεση, που πραγματοποιήθηκε με κοκτέιλ μολότοφ, στο τζαμί Κιοπρουλού Χατζί Ιμπραχίμ Αγά στη Λεμεσό. Στο πλαίσιο της ευθύνης για τη διατήρηση της ελευθερίας της λατρείας και της ιερότητας των χώρων λατρείας, η ‘Ελληνοκυπριακή Διοίκηση’ πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα το συντομότερο δυνατόν και να συλλάβει τους δράστες. Είναι σαφές ότι η αντι-ισλαμική ρητορική και οι ενέργειες δεν θα συμβάλουν στις προσπάθειες εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τέτοιες επιθέσεις δεν στοχεύουν μόνο τους μουσουλμάνους, αλλά αποτελούν κοινή απειλή για όλη την ανθρωπότητα».

Πηγή ΕΡΤ, Ανταπόκριση Αριάνα Φερεντίνου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο“Θάνατος λόγω ασφυξίας”-Το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατο της 2χρονης (video)
Επόμενο άρθροΟ Jay-Z ζητά απονομή δικαιοσύνης για τον Τζορτζ Φλόιντ