Με επιπλέον 30 εκατ. ευρώ αναμένεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει την προσπάθεια για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων παρεμβάσεων με σκοπό την ενεργειακή αναβάθμιση στα Δυτικά Βαλκάνια.

 

Στο πλαίσιο αυτό, η Αλβανία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βόρεια Μακεδονία, το Κοσσυφοπέδιο, το Μαυροβούνιο και η Σερβία, αναμένεται να λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση μέσω του EU Regional Energy Efficiency Programme (REEP), σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο για τη Διεύρυνση της Ε.Ε., Γιοχάνες Χαν.

 

«Η συνολική συνεισφορά της Ε.Ε. μέσω του EU Regional Energy Efficiency Programme θα ανέλθει στα 80 εκατομμύρια ευρώ κάτι που σημαίνει ότι σε σύγκριση με την χρηματοδότηση διεθνών χρηματοπιστωτικών φορέων τα διαθέσιμα κονδύλια είναι κατά 6,5 φορές υψηλότερα» σημείωσε ο Γιοχάνες Χαν, υπογραμμίζοντας ότι το ειδικό αυτό ταμείο θα ενισχυθεί μέσω του Western Balkans Investment Framework (WBIF).

 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 2013 ως ένα κοινό δίκτυο υποστηριζόμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ανεξάρτητους χρηματοδότες και τις άμεσα εμπλεκόμενες χώρες, το οποίο θα λειτουργούσε κάτω από την ασπίδα του Western Balkans Investment Framework και κατ’ επέκταση υπό την εποπτεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Ενεργειακής Κοινότητας.

 

Στόχος του προγράμματος είναι να ενθαρρύνει τον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην προώθηση της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης όπως προβλέπεται στα εθνικά σχέδια δράσης για την ενεργειακή απόδοση των χωρών που αναπτύσσονται στο πλαίσιο της διαδικασίας της Ενεργειακής Κοινότητας.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΔιευκρινίσεις για τον υπολογισμό εισφορών του Ιανουαρίου 2019
Επόμενο άρθροΒάρκιζα: Βρέφος απανθρακώθηκε σε διαμέρισμα