Αντιπαραθέσεις έχουν προκληθεί μεταξύ επιστημόνων για το αν κατά πόσον μπορεί να γίνει πρόβλεψη μιας σεισμικής δόνησης με αφορμή τον μεγάλο σεισμό στη γειτονική Τουρκία.
«Προς το παρόν διεθνώς δεν υπάρχει πάγια μέθοδος για την πρόγνωση των σεισμών. Η επιστήμη κάνει έρευνα αλλά δεν το έχει λύσει ακόμη αυτό κι όχι μόνο αυτό ακόμη περισσότερο θα έλεγα ότι μας ενδιαφέρουν εκείνες οι προγνώσεις οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν και πρακτικό αποτέλεσμα, επιχειρησιακή εφαρμογή δηλαδή» επεσήμανε ο Διευθυντής Ερευνών – Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

Την Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, ο σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας «ανέβασε» στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook μια ανάρτηση στην οποία αναφέρονταν τα εξής.

«Με τη μέθοδο του φυσικού χρόνου (Varotsos et al., 2006) έτρεξα τα σημερινά στατιστικά σεισμικής επικινδυνότητας, πού δείχνουν υψηλές τιμές 86,7% και δυναμικό για μεγαλύτερο σεισμό στην Τουρκία μετά τα 5,6 Ρίχτερ προχτές. Υπάρχει εκεί ένα σεισμικό κενό από το 1970 πού τότε είχε δώσει 6,9 Ρίχτερ και χρειάζεται προσοχή».

Η συγκεκριμένη ανάρτηση έγινε στις στις 08.20, λίγες ώρες πριν σημειωθεί ο φονικός σεισμός στην Τουρκία που άφησε πίσω του νεκρούς, τραυματίες και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Ο κ. Χουλιάρας, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ «…από τις 6«, ανέφερε πως η ομάδα VAN διαθέτει τα κατάλληλα όργανα και με συγκεκριμένη μεθοδολογία και μπορεί να κάνει ασφαλείς προγνώσεις για επικείμενους σεισμούς.

«Εμείς εντοπίζουμε την περιοχή, εντοπίζουμε και το μέγεθος του σεισμού με μεγάλη ακρίβεια όπως είδατε. – είχατε ενδείξεις? – ναι, βεβαίως. παρακολουθούσαμε την περιοχή στην ανατολική Τουρκία από τις 27 Δεκεμβρίου που είχε κάνει έναν 5,1 R εκεί ακριβώς, στο ίδιο σημείο. οπότε εμείς που κοιτάμε κάθε μέρα τι γίνεται στον κόσμο. Εγώ τυγχάνει να έχω ένα σχολείο που έχω σχολικό σεισμογράφο ακριβώς σε αυτήν την περιοχή γιατί συνεργάζομαι με τους Τούρκους οπότε έβλεπα τον σεισμογράφο να γράφει συνέχεια για έναν μήνα» ανέφερε ο κ. Χουλιάρας.

«Προγνώσεις για επικείμενους σεισμούς κατατίθενται συχνά στην επιτροπή σεισμικού κινδύνου οι οποίες όμως ποτέ δεν επαληθεύονται» ανέφερε ο διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Γεράσιμος Παπαδόπουλος.

«Η φύση βγάζει κυριολεκτικά τη γλώσσα σε εκείνους οι οποίοι κατά τύχη περιμένουν να γίνει κάποιος σεισμός για να πανηγυρίσουν. Πώς είναι δυνατόν να συσχετίζει κάποιος αυτήν την πρόγνωση απέναντι από τη Λέσβο με έναν σεισμό ο οποίος τυχαία έγινε 1.100 χιλιόμετρα μακριά στα σύνορα Τουρκίας και Συρίας. Είναι πραγματικά απίστευτο» τόνισε.

Η αντισεισμική προστασία και η πρόγνωση των σεισμών είναι μια πάρα πολλή σοβαρή υπόθεση σε επίπεδο έρευνας αναφέρουν οι επιστήμονες.

Πηγή:ΕΡΤ/Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούδρου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροAMBER ALERT από το «Χαμόγελο του Παιδιού»
Επόμενο άρθροΘρήνος για τον Κόμπι-Το προφίλ, η μυθική καριέρα-Η αγάπη του για την Ελλάδα (video)