Διακομματική επιστολή – κόλαφο προς τον Τζο Μπάιντεν, με την οποία ζητούν από τον αμερικανό πρόεδρο να καταστήσει υπόλογο τον Ερντογάν για πρακτικές καταστολής της δημοκρατίας στην Τουρκία με αφορμή τη στάση του έναντι του φιλοκουρδικού κόμματος, απέστειλαν δέκα αμερικανοί γερουσιαστές.

Στην επιστολή τους, ο πρόεδρος Μπάιντεν παροτρύνεται να καταδικάσει έντονα τις κλιμακούμενες προσπάθειες του Ερντογάν να διαλύσει το φιλοκουρδικό κόμμα και να εργαστεί από κοινού με την ΕΕ προκειμένου να αποτραπεί η περαιτέρω δημοκρατική διολίσθηση στην Τουρκία.

Και στο κείμενό τους καταλήγουν: «Σας προτρέπουμε να στηρίξετε τις εθνικές μας αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στις σχέσεις μας με την Τουρκία, σε συμφωνία προς τους εταίρους μας της ΕΕ ,να διασφαλίσετε ότι ο πρόεδρος Ερντογάν κατανοεί ότι κάθε απόπειρα διάλυσης του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος ή κράτησης ή απαγόρευσης πρόσβασης στα γραφεία μελών του θα οδηγήσει σε σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις για την Τουρκία».

Την επιστολή υπογράφουν οι γερουσιαστές Chris Van Hollen, James Lankford, Ron Wyden, Thom Tillis, Jeff Merkley, Jeanne Shaheen, Angus King, Cory Booker, Ed Markey και Sherrod Brown.

To πλήρες κείμενο της επιστολής, σύμφωνα με την «Κ», έχει ως εξής:

«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε

Συντάσσουμε αυτή την επιστολή με βαθιά ανησυχία σχετικά με την απόφαση του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2021 να αποδεχτεί μια μηνυτήρια αναφορά κατά του Λαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος (HDP), σε μια προσπάθεια να διαλύσει το τρίτο μεγαλύτερο πολιτικό κόμμα της χώρας.

Η δίκη του HDP με πολιτικά υποκινούμενες κατηγορίες σηματοδοτεί το αποκορύφωμα των προσπαθειών του Προέδρου Ερντογάν να στερήσει δικαιώματα από τον κουρδικό πληθυσμό της Τουρκίας, να υπονομεύσει τον πολιτικό πλουραλισμό στη χώρα και να ενδυναμώσει την εξουσία του με αντιδημοκρατικά μέσα.

Επαινούμε τη δήλωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ τον Μάρτιο του 2021, στην οποία υπογραμμίζονται οι απειλές που η διάλυση του HDP θα θέσει στη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Τουρκία. Σας παροτρύνουμε να καταδικάσετε δυναμικά τις κλιμακούμενες προσπάθειες του προέδρου Ερντογάν να διαλύσει το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό πολιτικό κόμμα της χώρας και να συνεργαστείτε με τους εταίρους μας στην ΕΕ για να αποτρέψουμε περαιτέρω δημοκρατική οπισθοδρόμηση στην Τουρκία.

Τα τελευταία χρόνια, ο Πρόεδρος Ερντογάν έχει προχωρήσει σε μια συστηματική εκστρατεία περιορισμού των δικαιωμάτων του HDP. Από το 2015, η τουρκική κυβέρνηση έχει συλλάβει περισσότερους από 5.000 βουλευτές, στελέχη και μέλη του κόμματος του HDP, σχεδόν όλοι με αβάσιμες κατηγορίες και προκαλώντας διεθνή καταδίκη. Στην υπόθεση του Σελαχατίν Ντεμιρτάς, πρώην ηγέτη του HDP που βρίσκεται στη φυλακή από τον Νοέμβριο του 2016, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αποφάσισε, το 2018 και το 2020, ότι η Τουρκία παραβίασε τα δικαιώματά του σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για Ανθρώπινα Δικαιώματα και διέταξε την άμεση αποφυλάκισή του. Παρά τον νομικά δεσμευτικό χαρακτήρα αυτών των αποφάσεων, ο Ντεμιρτάς παραμένει στη φυλακή, υποχρεώνοντας το Συμβούλιο της Ευρώπης στις 17 Σεπτεμβρίου 2021 να καλέσει την Τουρκία να τον απελευθερώσει αμέσως.

Σε μια ακόμα θρασεία προσπάθεια να εδραιώσει την εξουσία του με αντιδημοκρατικά μέσα, ο Πρόεδρος Ερντογάν αφαίρεσε το αξίωμα και σε πολλές περιπτώσεις φυλάκισε δεκάδες δημοκρατικά εκλεγμένους δημάρχους του HDP. Σύμφωνα με την έκθεση του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ το 2020 για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μέχρι τον Αύγουστο του 2019, η τουρκική κυβέρνηση είχε αντικαταστήσει τους περισσότερους δημάρχους του HDP που εκλέχθηκαν στις τοπικές εκλογές του Μαρτίου 2019 με διορισμένους από την κεντρική εξουσία «διαχειριστές». Τέτοιες κινήσεις ανατρέπουν τη θέληση εκατομμυρίων ψηφοφόρων και υπονομεύουν το πολυκομματικό σύστημα της Τουρκίας.

Έχοντας αποτύχει να νικήσει το μεγαλύτερο φιλοκουρδικό κόμμα της Τουρκίας στην κάλπη, ο Πρόεδρος Ερντογάν προσπαθεί τώρα να διαλύσει το HDP και εμποδίζει μέσω του δικαστικού συστήματος εκατοντάδες μέλη του κόμματος από το να ασκούν τα καθήκοντα τους. Αυτό αποδεικνύει μια ξεκάθαρη προσπάθεια να γονατίσει η αντιπολίτευση ενόψει των επόμενων γενικών εκλογών της Τουρκίας που έχουν προγραμματιστεί για το 2023 και, εάν αυτό επιτευχθεί, θα υπονομεύσει την αξιοπιστία των εκλογών, προκαλώντας μόνιμη ζημιά στον πολιτικό πλουραλισμό της χώρας. Σας παροτρύνουμε να στηρίξετε τις εθνικές αξίες της δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου στις σχέσεις μας με την Τουρκία και, σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην ΕΕ, να διασφαλίσετε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν κατανοεί ότι κάθε προσπάθεια διάλυσης του HDP ή κράτησης ή απαγόρευσης άσκησης καθηκόντων στα μέλη του θα έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για την Τουρκία.

Σας ευχαριστούμε για την ηγεσία σας και ανυπομονούμε να συνεργαστούμε μαζί σας σε αυτό το επείγον ζήτημα».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΚαφές – 3 με 4 φλιτζάνια μπορούν να οδηγήσουν σε απώλεια βάρους – Νέα ελληνική μελέτη
Επόμενο άρθροΠοιες κάρτες μπορείτε να πληρώνετε με το smartphone σας