Την στρατηγική της έντασης συντηρεί η Άγκυρα, απειλώντας ότι θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα κατήγγειλε τη νέα τουρκική πρόκληση στον ΟΗΕ. «Τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, όπως κάθε άλλη περιοχή», δηλώνει ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Φράνσις Φάνον, στέλνοντας σαφές μήνυμα στην Άγκυρα.

Δείτε όλες τις εξελίξεις από την ΕΡΤ

Έντονη η αντίδραση της Αθήνας στη συνεχιζόμενη προκλητικότητα της Τουρκίας. Στην επιστολή της Μονίμου Αντιπροσώπου της χώρας μας στα Ηνωμένα Έθνη δηλώνεται ότι η διαδικασία αυτή δεν είναι νόμιμη καθώς στηρίζεται στα υποτιθέμενα εξωτερικά όρια της παράνομης διεκδίκησης της Τουρκίας στην υφαλοκρηπίδα που παραβιάζει το Διεθνές δίκαιο, αλλά και στο λεγόμενο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης.

Η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται κυριαρχικά δικαιώματα, υπογράμμισε μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Μιλώντας εξάλλου σε τηλεοπτικό σταθμό ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, Αλέξανδρος Διακόπουλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να παραβιάσουν οι Τούρκοι τα υδάτινα σύνορα της χώρας μας τόνισε ότι «θα αντιδράσουμε όπως ήδη έχουμε διαμηνύσει σε όλους τους τόνους, ακόμα και στρατιωτικά, αν και θεωρούμε πως κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστεί».

Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου και να σταματήσει τις γεωτρήσεις σε περιοχές όπου υπάρχει ΑΟΖ ή χωρικά ύδατα των δύο χωρών καλεί την Τουρκία ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Ζοζέπ Μπορέλ.

Την ίδια ώρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Φράνσις Φάνον σε διαδικτυακή συζήτηση για τον East Med και τη συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ζήτησε από την Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες.

Απαντώντας σε ερωτήσεις αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις το τελευταίο διάστημα, ο κ. Φάνον τόνισε ακόμη: «Δεν σχολιάζουμε τα θαλάσσια σύνορα των χωρών αλλά ένα μνημόνιο δεν μπορεί να επηρεάσει τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τρίτων χωρών όπως η Ελλάδα. Το διεθνές δίκαιο της θάλασσας αναγνωρίζει ότι τα νησιά έχουν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα όπως κάθε άλλη περιοχή».

Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης τόνισε ότι η Ελλάδα τηρεί αποφασιστική στάση και εξέφρασε την ελπίδα να επικρατήσει ένα νέο πνεύμα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Η Ελλάδα πρέπει να κάνει τις κόκκινες γραμμές της προς την Τουρκία, ευρωπαϊκές απαιτήσεις, δηλωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος.

Το αίτημα για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών μετά τις τελευταίες τουρκικές προκλήσεις επανέφερε η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ.

Για επικίνδυνο βήμα κλιμάκωσης της επιθετικότητας της τουρκικής άρχουσας τάξης σε βάρος της Ελλάδας κάνει λόγο το ΚΚΕ.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦωτιά σε βυτιοφόρο στην Ε.Ο. Αθηνών-Θεσσαλονίκης-Χωρίς τις αισθήσεις του ένας άνδρας
Επόμενο άρθροΈνας στους τρεις Έλληνες δεν ανησυχεί πλέον για την επιδημία