Στις 28 Μαρτίου 2022 θα συζητηθεί εκ νέου στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) το αίτημα ακύρωσης της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργου Γεωργαντά αναφορικά με τη χρήση της ελιάς Καλαμών ΠΟΠ «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ονομασίας «Καλαμών» στις επιτραπέζιες ελιές.

Στο ΣτΕ έχουν προσφύγει ελαιοκομικοί φορείς, συνεταιρισμοί, δήμοι και επιμελητήριο της Μεσσηνίας, οι οποίοι ζητούν να θωρακιστεί η Γεωγραφική Ένδειξη και εμπορική ονομασία «Καλαμάτα» για χρήση από αμιγώς ελληνικές ελιές Καλαμών μέσω της διερεύνησης της διαδικασίας επέκτασης της γεωγραφικής ζώνης, όπου καταστεί εφικτό στην χώρα σύμφωνα με το κανονιστικό πλαίσιο.

Από την άλλη πλευρά, παρεμβάσεις κατέθεσαν η ΠΕΜΕΤΕ η ΔΟΕΠΕΛ, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τα Επιμελητήρια Αιτωλοακαρνανίας Λακωνίας και Φθιώτιδας, οι Δήμοι Στυλίδας, Καμένων Βούρλων και Λοκρων, καθώς και εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της επιτραπέζιας Ελιάς Καλαμάτας, τονίζοντας τις καταστροφικές συνέπειες που θα έχει τυχόν ακύρωση της απόφασης Γεωργαντά.

Η απόφαση

Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας τον Μάιο του 2022 ακυρώθηκε για τυπικές πλημμέλειες η απόφαση Αποστόλου, που όριζε ως συνώνυμο την ονομασία Κalamata για τους εξαγωγείς της ελιάς Καλαμών.

Μετά από αίτηση της ΠΕΜΕΤΕ, ΔΟΕΠΕΛ και Επιμελητηριων Αιτωλοακαρνανιας, Λακωνίας και Φθιώτιδας στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εκδόθηκε νέα ΥΑ, η οποία ορίζει ότι «μετά από αίτημα του διατηρητή της φυτικής ποικιλίας ελαίας με την ονομασία «KALAMON», δηλαδή του Ινστιτούτου Ελιάς, Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου της Γενικής Διεύθυνσης Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ- ΔΗΜΗΤΡΑ, η ανωτέρω Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού στις 9/8/2022 κατά πλειοψηφία γνωμοδότησε για την εκ νέου καταχώρηση της ονομασίας «ΚΑΛΑΜΑΤΑ/KALAMATA» στο μητρώο ποικιλιών ως συνωνύμου της ποικιλίας ελιάς «ΚΑΛΑΜΩΝ/KALAMON», λόγω συνδρομής των προϋποθέσεων της παρ.1 του άρθρου 42 του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 1151/2012.

Νομική παρέμβαση

Την στήριξή της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στους καλλιεργητές ελιάς ποικιλίας Καλαμών δηλώνει ο περιφερειάρχης Νεκτάριος Φαρμάκης, επισημαίνοντας ότι η ΠΔΕ ενέκρινε την άσκηση παρέμβασης ενώπιον του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπέρ της απόφασης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Η ΠΔΕ, προστατεύει.

Όπως επισημαίνει η ΠΕ Δυτικής Ελλάδας κατά της υπουργικής απόφασης έχουν στραφεί παραγωγικές ενώσεις και άλλοι φορείς της Μεσσηνίας, επιδιώκοντας την απαγόρευση κυκλοφορίας στην αγορά με την χρήση της εμπορικής ονομασίας «kalamataolives», όλων των ελαιοκάρπων που προέρχονται από ελαιόδενδρα της ποικιλίας «Καλαµάτα» ή «Καλαµών» ή «Αετονυχολιά», ή «Χονδρολιά», ή «Τσιγκέλι», ή «Αετονύχι» ή «Νυχάτη», ή «Κορακολιά» που καλλιεργούνται σε πολλές περιοχές της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας και κυρίως, στην Αιτωλοακαρνανία.

Παράλληλα, σημειώνει ότι «σε περίπτωση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης θα πρέπει το προϊόν να αλλάξει την εμπορική ονομασία του, με αποτέλεσμα να μην αναγνωρίζεται από τους καταναλωτές των αγορών του εξωτερικού, γεγονός που θα έχει ως συνέπεια την μείωση των ποσοτήτων του εμπορικού τύπου Kalamataolives που εξάγονται και προσπορίζουν στην χώρα – κατά κύριο δε λόγο στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας που κατέχει το μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά – πλέον των 200 εκατ. ευρώ».

Η παραγωγή

Η παραγωγή έτοιμου προς κατανάλωση προϊόντος από ελαιόκαρπο της ποικιλίας Κάλαμων/Καλαμάτα σε μια κανονική χρονιά παραγωγής ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε περίπου 60 με 65.000 τόνους, με σχεδόν 2 – 3.000 τόνους να προέρχονται από την περιοχή της Καλαμάτας, ενώ οι υπόλοιπες ποσότητες προέρχονται από την Αιτωλοακαρνανία κυρίως και δευτερευόντως από Λακωνία και Φθιώτιδα.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροAεράτη πρόκριση στα ημιτελικά του Australian Open για τον Τσιτσιπά, 3-0 σετ τον Λεχέτσκα
Επόμενο άρθροΜάτι: Νέες συγκλονιστικές καταθέσεις ανθρώπων που έζησαν την τραγωδία