Επιτροπή Αγώνα Πολιτών στον φυσικό Κελεσίδη: 

«έχετε ανακριβή στοιχεία»

Τι ειπώθηκε στην ημερίδα των χημικών για την αέρια ρύπανση στο Βόλο

 

 

Ένταση προκλήθηκε ανάμεσα στον Φυσικό και Επιθεωρητή στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας, Αλέξανδρο Κελεσίδη και στο μέλος της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, Στέλιο Λημνιό, κατά τη διάρκεια της ημερίδας με θέμα την Αέρια Ρύπανση, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου στις 10 π.μ, στο Τεχνικό Επιμελητήριο Μαγνησίας, με την προσέλευση των πολιτών να είναι μικρή.

Αφορμή στάθηκε η αναφορά του κ. Κελεσίδη στις μετρήσεις του 2018 και στο γεγονός πως δεν υπήρξε αέρια ρύπανση, καθώς, σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπερβάσεις που έγιναν δεν ξεπερνούσαν το όριο.

«Σήμερα ο εισηγητής, κ. Κελεσίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στην αέρια ρύπανση του Βόλου έκανε ένα πάρα πολύ σημαντικό ολίσθημα: αναφέρθηκε σε μετρήσεις από μετρητές αέριας ρύπανσης που δεν υπάρχουν και δεν λειτουργούν στον Βόλο», μας δήλωσε ο κ. Λημνιός.

Συνέχισε, λέγοντας πως η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου περιμένει από την κυβέρνηση να υλοποιήσει τις υποσχέσεις που τους είχαν δώσει:

«Πρέπει να λειτουργήσει η επιτροπή κοινωνικού ελέγχου τοπικού χαρακτήρα, να μπει μέσα στο εργοστάσιο για τέσσερις -πέντε μήνες μια επιτροπή αδιάβλητη, η οποία θα συμπεριλαμβάνει και τους πολίτες. Κάτι τέτοιο άλλωστε συμφώνησε και η επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας που μας υποδέχθηκε προεκλογικά στην Αθήνα, σαν Επιτροπή Πολιτών και ήταν παρών και ο κ. Μητσοτάκης, αλλά και ο κ. Μπουκώρος. Συμφώνησαν σε μία επιτροπή, η οποία θα μπορέσει να βγάλει ασφαλή αποτελέσματα. Ωστόσο, αυτό δεν προχωράει και λυπούμαστε πάρα πολύ».

Για τη μη ύπαρξη αέριας ρύπανσης, μέχρι στιγμής, έκανε λόγο από την άλλη, ο Χημικός και Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, Γούναρης Στέργιος: «ένας σωστός επιστήμονας ποτέ, χωρίς στοιχεία, δεν μπορεί να απαντήσει. Είναι εγκληματική αμέλεια  το να χαρακτηρίσει εάν υπάρχει ή όχι αέρια ρύπανση… μέχρι στιγμής θεωρώ ότι δεν είναι επαρκή τα στοιχεία για να χαρακτηριστεί ότι υπάρχει».

Την εφαρμογή δύο ερευνητικών προγραμμάτων για την αέρια ρύπανση και τη δυσοσμία μέσα στον Ιανουάριο, ανακοίνωσε η Αντιπεριφερειάρχης ΠΕ Μαγνησίας, κ. Κολυνδρίνη. Στα δύο προγράμματα θα συμμετέχουν, από τη μία, ο Γεωπόνος, Σίσκος Απόστολος και από την άλλη, η Χημικός και Καθηγήτρια του Τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Σαμαρά Κωνσταντίνα.

«Στον Βόλο, έναν χρόνο θα γίνουν οι μετρήσεις και θα είναι μετρήσεις μέσα στον αστικό ιστό, σε τρεις θέσεις και μετρήσεις σε βιομηχανικές δραστηριότητες της περιοχής. Θα υπάρχει συνεχής μέτρηση, προγραμματισμένες δειγματοληψίες, αλλά και έκτακτες, όταν οι κάτοικοι αναφέρουν κάποια έντονη δυσοσμία», ανέφερε σχετικά η κ. Σαμαρά.

Την εκδήλωσε διοργάνωσε το Περιφερειακό Τμήμα Θεσσαλίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος Περιφερειακό Τμήμα Μαγνησίας.

 

 

Προηγούμενο άρθροΧριστουγεννιάτικος Διαγωνισμός Φωτογραφίας  από το Ζαγορίν
Επόμενο άρθροΗ Ζέττα Μ. Μακρή Εισηγήτρια της Πλειοψηφίας στον Προϋπολογισμό στην ολομέλεια της Βουλής