Η αύξηση του ιικού φορτίου στην Βόρεια Ελλάδα, φέρνει πιο κοντά περιοριστικά μέτρα σε τέσσερις περιοχές.

Η Επιτροπή που συνεδρίασε σήμερα εισηγήθηκε το «κόκκινο» στις Π.Ε. Λάρισας, Π.Ε. Χαλκιδικής, Π.Ε. Κιλκίς και Π.Ε. Θεσσαλονίκης. Σε κατάσταση αυξημένου συναγερμού παραμένουν και οι Π.Ε. Καστοριάς, Π.Ε. Δράμας, Π.Ε. Ημαθίας, Π.Ε. Ξάνθης, Π.Ε. Πιερίας, Π.Ε. Πέλλας και Π.Ε. Καβάλας.

Παράλληλα, σε πορτοκαλί επίπεδο πέφτει η Π.Ε. Αργολίδας.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που εφαρμόζονται είναι:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τη 1:00 το βράδυ έως τις 6:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας
  • Απαγόρευση μουσικής όλο το 24ωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.

Για την είσοδο των πολιτών στις δημόσιες υπηρεσίες, η εισήγηση της Επιτροπής Επιδημιολόγων είναι να γίνεται με επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης και για τους ανεμβολίαστους με αρνητικό αποτέλεσμα rapid test.

Ραγδαία η αύξηση νοσηλειών

Σημειώνεται εξάλλου ότι η αύξηση των νοσηλειών στα νοσοκομεία της 3ης ΥΠΕ το τελευταίο δεκαήμερο είναι ραγδαία. Ειδικά στις ΜΕΘ – COVID η αύξηση ανήλθε σε 24,49%, ενώ στη Μακεδονία -εκτός Θεσσαλονίκης, έφτασε στο 38,46%.

Στα νοσοκομεία της συμπρωτεύουσας αντιμετωπίζουν τα σοβαρά περιστατικά Covid αλλά και τα παιδιατρικά. Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Υγείας θέτει σε εφαρμογή σχέδιο θωράκισης των γενικών νοσοκομείων, των γειτονικών νομών, προκειμένου να μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά περιστατικά Covid και παιδιατρικά περιστατικά με κοροναϊό.

Την επόμενη εβδομάδα μεταβαίνουν στα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας ομάδες γιατρών (εντατικολόγοι, παιδίατροι, λοιμωξιολόγοι, πνευμονολόγοι) προκειμένου να επανεκπαιδεύσουν τους συναδέλφους τους στην αντιμετώπιση σοβαρών περιστατικών κοροναϊού.

Αύξηση ιικού φορτίου

Την ίδια ώρα, εκτοξεύτηκε το ιικό φορτίο στα λύματα σε Αττική κατά 58%, Αλεξανδρούπολη 198%, Ξάνθη 166% και Λάρισα 62% Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μας περιμένει δύσκολος χειμώνας και σημειώνουν ότι πρέπει να «ανέβει» ο ρυθμός των εμβολιασμών.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νίκος Θωμαΐδης, καθηγητής Αναλυτικής Χημείας του ΕΚΠΑ φαίνεται ότι ανοίγει ένας νέος κύκλος διάδοσης στις περιοχές αυτές. Και αυτό θα φανεί τις επόμενες ημέρες στον αριθμό των κρουσμάτων, που αναμένεται να φτάσουν τις 3.500 ημερησίως, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των τεστ που θα πραγματοποιηθούν.

Ο κ. Θωμαΐδης ανέφερε ότι «φέτος βρισκόμαστε σε μια διαφορετική κατάσταση, καθώς πέρυσι είχαμε πολύ χαμηλό αριθμό κρουσμάτων, καθώς τέτοια εποχή ξεκινούσε το δεύτερο κύμα, πολύ αργά. Τώρα βρισκόμαστε στην ολοκλήρωση του 4ου κύματος και ενδεχομένως να ξεκινάει το 5ο κύμα το οποίο αναμένεται να κορυφωθεί τέλος Οκτωβρίου».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθρο«Είναι το ξεκίνημα μιας μεγάλης διαδρομής»
Επόμενο άρθροΣταυρούπολη – Μαρτυρίες από γονείς, μαθητές και φοιτητές για τα επεισόδια – Η θέση της Συγκλήτου του ΑΠΘ