Σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα και διαρκή επαγρύπνηση παραμένει η Ελλάδα μέχρι και τη λήξη της παράνομης τουρκικής NAVTEX στις 2 Αυγούστου, παρά τις ενδείξεις για μερική αποκλιμάκωση της έντασης από πλευράς Άγκυρας και το ότι το Oruc Reis παραμένει ελλιμενισμένο. Ωστόσο ο Ερντογάν, με κάθε ευκαιρία, ρίχνει τα καρφιά του. Κάποιοι, είπε με αφορμή τις αντιδράσεις για την Αγιά Σοφιά, δυσκολεύονται να χωνέψουν ότι εδώ και τόσους αιώνες η Κωνσταντινούπολη βρίσκεται στα χέρια του τουρκικού έθνους και των Μουσουλμάνων.

«Η κρίση θα λήξει όταν και οι δύο στόλοι επιστρέψουν στους ναυστάθμους τους. Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό και οι ένοπλες δυνάμεις δεν χαλαρώνουν, παραμένουν σε επιφυλακή» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Σε μία ξεκάθαρη προσπάθεια να θολώσει τα νερά, τη στιγμή που -σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές- αρκετά τουρκικά πλοία αποσύρονταν πίσω στις βάσεις τους, η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον υποστήριζε, μέσω τουίτερ, ότι το Oruc Reis ξεκινούσε σεισμικές έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, αναφέροντας πως: «To Oruc Reis ξεκινά σεισμικές έρευνες σε περιοχή τουρκικής υφαλοκρηπίδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα και τη δικαιοδοσία που απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο στην υφαλοκρηπίδα της».

Μάλιστα, με δεύτερη ανάρτηση η τουρκική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον έκανε προκλητικά μαθήματα διεθνούς δικαίου σε Αθήνα και Λευκωσία, υποστηρίζοντας ότι: «Το Καστελόριζο δεν μπορεί να έχει περιοχή θαλάσσιας δικαιοδοσίας, πέρα από τα χωρικά του ύδατα και να “αποκόψει” την Τουρκία από τη Μεσόγειο, δεδομένου του μεγέθους του και της γεωγραφικής του εγγύτητας με την Τουρκία».

Το Oruc Reis, ωστόσο, παρέμενε στην Αττάλεια και η πληροφορία δεν επιβεβαιωνόταν ούτε από τα τουρκικά μέσα. Η ανάρτηση εξαφανίστηκε, δια μαγείας, λίγη ώρα αργότερα και αντικαταστάθηκε με νέα, στην οποία γινόταν απλή αναφορά στην αρχική παράνομη τουρκική NAVTEX.

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το προπαγανδιστικό του παιχνίδι, εμμένοντας στην εμπρηστική του ρητορική. Μετά τις αμφίσημες δηλώσεις του για επίθεση ή διαπραγματεύσεις, επανήλθε με νέες απειλές, λέγοντας: «Η υλοποίηση των ονείρων των προγόνων μας έγινε από τον Μωάμεθ τον Πορθητή. Παρόλο που πέρασαν αιώνες από την κατάκτηση, βλέπουμε ότι ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτό ότι η Κωνσταντινούπολη είναι στα χέρια του τουρκικού έθνους και των μουσουλμάνων».

Στο ίδιο πνεύμα, δεκάδες ακραίοι ισλαμιστές πραγματοποιούν καθημερινά πλέον πορείες σε γειτονιές της Κωνσταντινούπολης, επικαλούμενοι τον Μωάμεθ. Εικόνα που θυμίζει ημέρες από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Νέο παραλήρημα και από το τουρκικό υπουργείο άμυνας, που δήλωσε: «Τα βρώμικα χέρια που πιάνουν την ένδοξη σημαία μας, θα τα σπάσουμε».

Την ίδια στιγμή, πυκνώνουν οι φωνές εντός της Τουρκίας που εκφράζουν την ανησυχία τους για αυτές τις σκηνές του νέου θρησκευτικού φανατισμού.

Ο νομπελίστας Τούρκος συγγραφέας, Ορχάν Παμούκ, επικρίνει τη μετατροπή της Aγιάς Σοφιάς σε τζαμί και τη συνδέει με το καθεστώς ανελευθερίας, που, όπως λέει, επικρατεί πλέον στην Τουρκία, λέγοντας: «Η απόφαση του Ερντογάν σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν σεβόμαστε πλέον το κοσμικό κράτος του Κεμάλ Ατατούρκ, ότι θέλουμε να είμαστε δημοφιλείς, ότι θέλουμε να είμαστε λαϊκιστές, ότι θέλουμε να «παίξουμε» με το λαϊκό ισλάμ και να πούμε στον υπόλοιπο κόσμο ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι με τη Δύση. Αυτό όμως δεν είναι ένα μήνυμα που μου αρέσει, το επικρίνω».

Μήνυμα ότι η Αρχιεπισκοπή Αμερικής ξεκινάει εκστρατεία ενημέρωσης, προκειμένου η Αγιά Σοφιά να επιστρέψει στο μουσειακό καθεστώς της, στέλνει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, που μιλώντας στο BBC δήλωσε: «Θα ξεκινήσουμε μια καμπάνια. Ήδη, χθες, είχα την ευκαιρία να εκφράσω τις ανησυχίες όλων των Ορθόδοξων Χριστιανών στις Ηνωμένες Πολιτείες στον πρόεδρο Τραμπ. Μου δήλωσαν ξεκάθαρα ότι λυπούνται πάρα πολύ για την απόφαση που έλαβε η Τουρκία και ότι θα στηρίξουν τις μειονότητες στην Τουρκία και ιδιαίτερα το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας».

Η Αθήνα συνεχίζει τον διπλωματικό μαραθώνιο, διαμηνύοντας ότι παραμένει ανοικτή στο διάλογο με την Τουρκία, όχι όμως υπό το καθεστώς απειλών και εκβιαστικών πιέσεων.

«Εγώ θέλω το μάτι της Ελλάδας να γυαλίζει να ξέρουν ότι εάν αυτοί θέλουν να δημιουργήσουν de facto καταστάσεις, εμείς μπορούμε να δημιουργήσουμε de jure καταστάσεις, επεκτείνοντας την αιγιαλίτιδα ζώνη και ασκώντας τα κυριαρχικά δικαιώματα που άσκησαν 149 κράτη του πλανήτη σύμφωνα με το δίκαιο της θάλασσας», τόνισε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο βουλευτής της ΝΔ Ευριπίδης Στυλιανίδης.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας: «Θέλουμε κυρώσεις, βεβαίως άμεσα πέραν των κυρώσεων, πρέπει να συγκληθούν άμεσα δύο συμβούλια: ένα έκτακτο συμβούλιο της Ευρώπης και δεύτερον το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Παύλος Χρηστίδης, δήλωσε: «Η ελληνική απάντηση απαιτεί εθνική συνεννόηση, σχέδιο, αποφασιστικότητα και ξεκάθαρο μήνυμα ότι κανείς δεν παίζει με τα εθνικά μας συμφέροντα».

«Προειδοποιούμε τη ΝΔ να μην συμμετέχει σε οποιοδήποτε «τραπέζι» την οδηγήσουν ΗΠΑ και Γερμανία. Υπό την απειλή των όπλων, δεν υπάρχει διάλογος, παρά μόνον εκβιασμός», επισημαίνει η Ελληνική Λύση.

Την ίδια ώρα στην Αγία Σοφία, ο χώρος γέμισε από σκουπίδια και υπάρχει κίνδυνος ζημιών από το συνωστισμό μουσουλμάνων.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Δημήτρης Θωμάς, Πιέρρος Τζανετάκος, Αριάνα Φερεντίνου

Πηγή: EΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΟι φυτικές δίαιτες βελτιώνουν τον διαβήτη τύπου 1
Επόμενο άρθροΛύθηκε το μυστήριο με την αιτία θανάτου της αδερφής του Τζορτζ Μάικλ