Εντείνονται οι πολιτικές τριβές, από τις αλλαγές που προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο. Οι περισσότερες ενστάσεις εστιάζουν στα θέματα του ελαστικού ωραρίου και των απολύσεων.

Άκυρες θα είναι οι απολύσεις όσων αρνηθούν τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.

Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελαστικό 8ωρο δεν θα είναι προϊόν καταναγκασμού, το νομοσχέδιο περιλαμβάνει άλλη μία δικλείδα ασφαλείας, τουλάχιστον για όσους εργάζονται με σύμβαση αορίστου χρόνου. Την αντιστροφή του βάρους της απόδειξης.

Για τους συμβασιούχους, προβλέπεται ότι αν η σύμβαση τους λήξει πριν συμψηφιστούν οι επιπλέον ώρες που έχουν δουλέψει, θα τις πληρώνονται σαν υπερωρίες.

Το ανώτατο όριο των ετήσιων υπερωριών αυξάνεται σε 150 ώρες, από 96 που ήταν στη βιομηχανία και 120 στους υπόλοιπους κλάδους. Θα απαγορεύονται όμως, την περίοδο που ένας εργαζόμενος δουλεύει 10ωρο στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας.

«Αυτός είναι ο ευρωπαϊκος μέσος όρος. Στη Σουηδία έχουν 200 ώρες», δήλωσε στην ΕΡΤ ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Την κατηγορηματική αντίθεση τους με το νομοσχέδιο δηλώνουν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ.

«Όχι απλά θα καταργήσουμε το νομοσχέδιο για τα εργασιακά -αν αυτό περάσει- αλλά θα επαναφέρουμε και μια σειρά από ρυθμίσεις υπέρ των εργαζομένων που η ΝΔ έσπευσε να καταργήσει», τονίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ Νάσος Ηλιόπουλος.

«Ουσιαστικά αποτελεί πολεμικό ανακοινωθέν ενάντια στους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους», αναφέρει ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Το νομοσχέδιο αναμένεται να έρθει προς ψήφιση στη βουλή μέσα στον Ιούνιο.

Πηγή: ΕΡΤ1
Ρεπορτάζ: Μαρίνα Δεμερτζιάν

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑπόβαση ταξιδιωτών στα ελληνικά νησιά – Αισιόδοξοι οι άνθρωποι του τουρισμού
Επόμενο άρθροMε σούπερ Κουαδράδο η Γιουβέντους, 3-2 την Ίντερ