Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020, 15:00

Ζήσης Ψάλλας.

Η Lydia Bourouiba, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Massachusetts Institute of Technology έχει διερευνήσει εδώ και χρόνια τη δυναμική των εκπνοών (βήχα και φτάρνισμα) στο εργαστήριο και διαπίστωσε ότι οι εκπνέσεις προκαλούν αέρια σύννεφα που μπορούν να ταξιδέψουν μέχρι τα 8,2 μέτρα.

Η έρευνά της θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στην παγκόσμια πανδημία της νόσου COVID-19, αν και τα μέτρα που απαιτούνται από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας απαιτούν απόσταση 0,9 μέτρων και 1,8 μέτρων, αντίστοιχα.

Η έρευνα της Bourouiba απαιτεί καλύτερα μέτρα για την προστασία των εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης και, ενδεχομένως, μεγαλύτερη απόσταση από ανθρώπους που βήχουν ή φταρνίζονται. 

Η Bourouiba ανέφερε ότι η μέγιστη ταχύτητα εκπνοής μπορεί να φτάσει τα 36-10 χλμ την ώρα και ότι οι χειρουργικές μάσκες και οι μάσκες N95 που χρησιμοποιούνται σήμερα δεν ελέγχονται για τα πιθανά χαρακτηριστικά των αναπνευστικών εκπομπών.

Η ιδέα ότι τα σταγονίδια φτάνουν σε έναν εικονικό τοίχο και σταματούν εκεί και μετά από αυτό είμαστε ασφαλείς, δεν βασίζεται σε στοιχεία που βρέθηκαν στην έρευνά της, δήλωσε η Bourouiba. Ο ίδια υποστήριξε ότι ένα “αέριο σύννεφο” που μπορεί να μεταφέρει σταγονίδια όλων των μεγεθών εκπέμπεται όταν ένα άτομο βήχει ή φταρνίζεται. 

«Tο βασικό σημείο που έχουμε δείξει είναι ότι υπάρχει ένα αέριο νέφος που φέρει σταγονίδια όλων των ειδών των μεγεθών», είπε η ερευνήτρια.

Η μεγαλύτερη απειλή -θεωρείται- με τον κορωνοϊό ότι είναι τα μεγαλύτερα σταγονίδια, τα σταγονίδια του σάλιου, της μύτης που μοιάζουν με “βροχή”. Συνήθως, σε απόσταση περίπου 1 μέτρο από την έξοδο από το σώμα κάποιου, αυτά τα μεγαλύτερα, πιο μολυσματικά σταγονίδια θα πέσουν στο έδαφος. 

Η Bourouiba δήλωσε ότι θέλει να δει τις συστάσεις να βασίζονται στην επιστήμη και όχι τις πολιτικές που βασίζονται στην “προσφορά”, για παράδειγμα, επειδή δεν διαθέτουμε αρκετά προσωπικά προστατευτικά μέσα. «Παραμένουν πολλά ερωτήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν σχετικά με την ποσότητα του ιού σε μια δεδομένη απόσταση», ανέφερε. 


Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 1 Απριλίου 2020, 15:00

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜε το να μένουμε σπίτι, δεν οπισθοχωρούμε
Επόμενο άρθροΠαίκτες και προσωπικό συμφώνησαν να μην πληρωθούν για ένα μήνα