«Ο Πάβελ είναι ακόμα εδώ» είναι ο τίτλος του νέου επεισοδίου της εκπομπής «Πολίτες της Ευρώπης» με τον Κώστα Αργυρό, που μεταδίδεται το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 και ώρα 16:00 στην ΕΡΤ1.

Στις αρχές του 2019 η εν ψυχρώ δολοφονία του δημάρχου της πόλης του Γκντανσκ, Πάβελ Αντάμοβιτς, κατά τη διάρκεια μιας φιλανθρωπικής εκδήλωσης, συγκλόνισε όχι μόνο την πόλη και ολόκληρη την Πολωνία, αλλά προκάλεσε ένα πανευρωπαϊκό σοκ. Η φονική επίθεση δεν είχε ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα, αλλά ήρθε σε μια εποχή που ο Αντάμοβιτς είχε γίνει στόχος χυδαίων επιθέσεων και μιας ρητορικής μίσους από ακροδεξιούς κύκλους.

Ο πολιτικός, ο οποίος πάνω από 20 χρόνια υπηρέτησε πιστά την πόλη του, ήταν ένας άνθρωπος φιλελεύθερος, υποστηρικτής της ανοικτής κοινωνίας των πολιτών και υπερασπιστής της διαφορετικότητας. Αν και ενεργός καθολικός ο ίδιος, δεν δίσταζε να συμμετέχει σε εκδηλώσεις όπως το Gay Pride ή να έρχεται σε αντιπαράθεση με τους πιο συντηρητικούς κύκλους της Καθολικής Εκκλησίας και της κεντρικής κυβέρνησης, όταν τασσόταν υπέρ της εγκατάστασης προσφύγων στη χώρα.

Οι περισσότεροι πολίτες του Γκντανσκ μιλούν σήμερα με αγάπη και σεβασμό για τον δικό τους «Πάβελ», που εξέφραζε την «άλλη Πολωνία», αυτή που συχνά δεν ακούγεται στο εξωτερικό, αφού η φωνή της σκεπάζεται από αντιευρωπαϊκές ρητορείες της λαϊκιστικής κυβέρνησης στη Βαρσοβία.

Ο Κώστας Αργυρός βρέθηκε στην πόλη που άλλοι αποκαλούν «διαμάντι της Βαλτικής» και άλλοι «πύλη της Πολωνίας στον υπόλοιπο κόσμο», με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα ετών από τις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Πολωνία και συνομίλησε με ανθρώπους που γνώριζαν τον Πάβελ και είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν την κληρονομιά του, πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακαδημαϊκούς και εκπροσώπους ΜΚΟ.

Παρουσίαση-σενάριο: Κώστας Αργυρός.

Σκηνοθεσία: Πάνος Κακαβιάς.

Διεύθυνση φωτογραφίας: Χρόνης Τσιχλάκης.

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Τα φονικά μυστήρια της κυρίας Φίσερ»
Επόμενο άρθροΑντιπαράθεση για τα κυβερνητικά προγράμματα (video)