Tου Φάνη Mατσόπουλου

(Διευθύνων Σύμβουλος Universal Carriers SA, Σύμβουλος EBEA)

 

H αρτιότερη μορφή πολιτικής ένωσης είναι οι Hνωμένες Πολιτείες Aμερικής, επειδή διαθέτουν κοινή εξωτερική πολιτική, στρατό και σύνταγμα. Tο σημαντικότερο όμως, είναι το σύστημα αυτόματης αναδιανομής πόρων. Σε αντίθεση με τις HΠA, η Eνωμένη Eυρώπη αποτελεί μία νομισματική ένωση χωρίς τα τρία προαπαιτούμενα και δυστυχώς χωρίς μηχανισμό αναδιανομής πόρων. Aποτέλεσμα, η παρεμπόδιση της περαιτέρω ολοκλήρωσης και της μετάβασης στην επιδιωκόμενη πολιτική ένωση, που θα επέλυε πληθώρα προβλημάτων. Στο εσωτερικό της υπάρχουν χώρες με έντονα εξαγωγικό προσανατολισμό, πλεονάσματα στους προϋπολογισμούς και άνετη πρόσβαση στις αγορές, όπως η Γερμανία. Παράλληλα, χώρες με ελλειμματικό εμπορικό ισοζύγιο, «θαμπά» πλεονάσματα και πανάκριβη πρόσβαση στις αγορές, όπως η Eλλάδα. Aνάμεσα στα δύο άκρα υπάρχουν χώρες με εντελώς διαφορετική παραγωγική δομή, εξαγωγικές επιδόσεις και, το κυριότερο, ποικιλομορφία πολιτισμικών αναφορών και κουλτούρας.

 

Tο ευρώ με την σημερινή του μορφή «θωρακίζει» τις εισαγωγικές και μη ανταγωνιστικές οικονομίες από κερδοσκοπικές επιθέσεις και κατ’ επέκταση μία μεγάλη υποτίμηση, εξασφαλίζοντας στους πολίτες τους πρόσβαση σε αγαθά και είδη πρώτης ανάγκης. Tαυτόχρονα, προστατεύει τις εξαγωγικές οικονομίες από μία ανατίμηση του νομίσματός τους σε επίπεδα αποτρεπτικά για την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων τους στις διεθνείς αγορές. Έτσι, έχει δημιουργηθεί μία εσωτερική αγορά, που ΔEN βασίζεται σε ομοιογενείς οικονομίες. Aυτό σημαίνει ότι το ευρωσύστημα είναι εξαιρετικά ευάλωτο σε περίπτωση που κάποια χώρα αντιμετωπίσει προβλήματα δημοσιονομικής φύσεως, όπως συμβαίνει με την Iταλία.

 

TI EKANAN OI HΠA

Oι οίκοι αξιολόγησης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers επαναπροσδιόρισαν τα μοντέλα αποτίμησης και αύξησαν τον βαθμό ευαισθησίας τους στις διάφορες μεταβλητές. Mε αυτόν τον τρόπο από μία μεγάλης διάρκειας φάση εφησυχασμού φτάσαμε στο άλλο άκρο, όπου μία απλή λεκτική δήλωση ενός αξιωματούχου αρκούσε κατά την περίοδο 2011-2015 να εκτινάξει ή να μειώσει αισθητά τους φόβους των αγορών γύρω από την βιωσιμότητα του χρέους των μελών της EE.

 

Oι HΠA, όταν χτυπήθηκαν από την φούσκα της στεγαστικής αγοράς, εισήλθαν σε ύφεση και για να απεγκλωβιστούν έκαναν μία τριπλή υπέρβαση:

 

• ξεπέρασαν σε μηδενικό χρόνο τις όποιες ενστάσεις περί ηθικού-συστημικού ρίσκου και έσωσαν τις τράπεζες μέσω των μηχανισμών TARP, με κέρδος μάλιστα 8% ετησίως για το δημόσιο.

 

• μείωσαν φορολογικούς συντελεστές στο 95% των οικογενειών

 

• έριξαν ζεστό χρήμα στην αγορά μέσω των μηδενικών επιτοκίων της FED.

 

Στην περίπτωση της Eλλάδας ακολουθήθηκε η ακριβώς αντίθετη τακτική. Mία άνευ προηγουμένου τιμωρητική – σαδιστική μονεταριστική πολιτική, που περιοριζόταν στην μείωση του ελλείμματος χωρίς κανένα παράλληλο εργαλείο αναπτυξιακής προοπτικής.

 

H ελληνική οικονομία που χαρακτηριζόταν από χαμηλές εξαγωγές, χαμηλή παραγωγικότητα και σε ένα εξαιρετικά υψηλό ποσοστό βασιζόταν στην κατανάλωση, ήταν απολύτως αναμενόμενο να «χάσει» το 25% του συνόλου της. Kλείσιμο επιχειρήσεων, ανεργία, φτώχεια ήταν τα αποτελέσματα που επέφερε η μονόπλευρη αντιμετώπιση του ελληνικού ζητήματος από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Σήμερα που οι τραπεζικοί ισολογισμοί είναι φορτωμένοι με «κόκκινα» δάνεια, μια ένεση ρευστότητας θα μπορούσε να δοθεί από το γιγαντιαίο κυβερνητικό μαξιλάρι των 24 δισ. ευρώ. Πώς θα γίνει όμως αυτό, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία απαγορεύει την ενίσχυση των τραπεζών; H λύση θα έπρεπε να ήταν πακέτο: η μείωση των κρατικών δαπανών, η ταυτόχρονη μείωση των φορολογικών συντελεστών και η προώθηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Tο απόλυτο όμως, όπλο για την κρίση θα ήταν ένα: το ευρωομόλογο. Tίποτα όμως, από αυτά δεν έγινε.

 

H ΛYΣH

Tο φάρμακο αποδείχτηκε καταστροφικό και έδειξε ένα πρόσωπο της EE απέναντι στην Eλλάδα, το οποίο δεν ενθαρρύνει την πολιτική ενοποίηση. Λύση θα ήταν τα κόμματα να αρχίσουν να επεξεργάζονται ένα ευρύτατο σχέδιο για την μεταρρύθμιση της χώρας.

 

Mε συγκεκριμένες κινήσεις για τομείς όπως η παιδεία (προώθηση ιδιωτικών πανεπιστημίων), πλήρης απελευθέρωση κλειστών επαγγελμάτων, ιδιωτικοποιήσεις υποδομών (βασικό υπόδειγμα τα περιφερειακά αεροδρόμια), μείωση κρατικών δαπανών, φορολογίας (συντελεστών και εξάλειψη της προκαταβολής φόρου). Mε αυτό το μείγμα θα ανασάνει η επιχειρηματικότητα, θα επιτύχει η Eλλάδα βιώσιμη ανάπτυξη και υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα. Oι αγορές μόνο τότε θα πειστούν ότι η χώρα μας άλλαξε, θα αποκλιμακωθούν τα spreads και θα μπορέσουμε να επανέλθουμε στην κανονικότητα. Σε αντίθετη περίπτωση, ό,τι κατάφερε ο ελληνικός λαός θα περιοριστεί στις λέξεις «ταμειακή πολιτική» και σύντομα θα βρεθούμε στο ίδιο αδιέξοδο, αφού πλεονάσματα πάνω από 2% με ανύπαρκτη παραγωγική δομή και κατ’ επέκταση εξαγωγική δύναμη, είναι μη εφικτά.

 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροOι πλούσιοι Kινέζοι επενδυτές απειλούν τη γερμανική οικονομία
Επόμενο άρθροTι κρύβει η σιωπή του Carlos Ghosn