Η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των δυτικών Βαλκανίων βρίσκεται στο επίκεντρο της τηλεδιάσκεψης μεταξύ των ηγετών της Ε.Ε. και των ομολόγων τους από την Αλβανία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο, τη Β. Μακεδονία, τη Βοσνία – Ερζεγοβίνη και το Κόσοβο.

Η Σύνοδος ήταν προγραμματισμένη να γίνει στο Ζάγκρεμπ και λόγω της πανδημίας πραγματοποιείται μέσω τηλεδιάσκεψης. Ναι στην ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, ωστόσο υπό όρους, είναι η πάγια ελληνική θέση.

Η ευρωπαϊκή οδός για όλα τα κράτη των δυτικών Βαλκανίων πρέπει να είναι ανοιχτή. Δεν πρόκειται, όμως, για μία αυτόματη διαδικασία, διαμηνύει η Αθήνα και επισημαίνει ότι οι όροι και οι προϋποθέσεις είναι εκείνοι που πηγάζουν από το κεκτημένο της Ε.Ε.

Αυτό αφορά κυρίως σε Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία. Ειδικότερα για την Αλβανία, ο Έλληνας πρωθυπουργός τονίζει ότι: «Η γειτονική χώρα έχει κάνει βήματα, ωστόσο μένουν ακόμα πολλά σε ό,τι αφορά στα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας και στο κράτος δικαίου».

Ψηλά στην ατζέντα και η πανδημία του κορονοϊού. Επί τάπητος η συνεργασία Ε.Ε. και των Δυτικών Βαλκανίων για την αντιμετώπιση, μεταξύ άλλων, και των κοινωνικο-οικονομικών συνεπειών αυτής της κρίσης.

Κατά την παρέμβασή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να κρατηθεί ζωντανή η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων. Έκανε αναφορά στη Διακήρυξη της Θεσσαλονίκης, στην οποία είχε καταλήξει η Σύνοδος ΕΕ – Δυτικών Βαλκανίων στη Θεσσαλονίκη το 2003, για να θυμίσει ότι η ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων ξεκίνησε από την Ελλάδα, η οποία και την στηρίζει.

«Το κείμενο της Θεσσαλονίκης είναι επίκαιρο 17 χρόνια μετά», τόνισε ο πρωθυπουργός. Πρόσθεσε ότι «αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας η ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δυτικών Βαλκανίων».

Ο κ. Μητσοτάκης κάλεσε την κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη Συμφωνία των Πρεσπών. Όπως είπε, «οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν μονόδρομο για την ευρωπαϊκή προοπτική της Βόρειας Μακεδονίας».

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε την πρόοδο που έχει σημειώσει η Αλβανία. Τόνισε, ωστόσο, ότι αυτή δεν είναι αρκετή και ότι αναμένει από την αλβανική κυβέρνηση κινήσεις για την προστασία των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσφυγικό, ζητώντας από την Ευρώπη να κάνει το χρέος της. «Η Ελλάδα έχει σηκώσει μεγάλο βάρος στο προσφυγικό. Εμείς κάναμε το καθήκον μας, περιμένουμε να το κάνουν και οι άλλοι», επισήμανε. Και ζήτησε τη συνεργασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη

Πηγή: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΉρθε για να μείνει η τηλεργασία στο Δημόσιο (video)
Επόμενο άρθροΔέχεται διαδικτυακές απειλές η vegan Ντέμη και η σύντροφος της