Ανησυχία για τα διάσπαρτα ορφανά κρούσματα κορονοϊού εξέφρασε – μιλώντας στην ΕΡΤ – η ομότιμη καθηγήτρια Παθολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, Ελένη Γιαμαρέλλου. Εξήγησε γιατί είναι αναγκαία η χρήση μάσκας, ενώ αναφέρθηκε και στο ρόλο των νέων, επισημαίνοντας ότι «τους αγαπάμε, γι αυτό πρέπει να τους φροντίσουμε».

«Είναι επόμενο να έχουμε διασπορά κρουσμάτων. Το σημαντικό είναι να αξιολογήσει κανείς από πού προέρχονται αυτά τα κρούσματα» σχολίασε η κα. Γιαμαρέλλου, αναφερόμενη στην επιδημιολογική εικόνα στην Ελλάδα.

Ανέφερε ότι τα εισαγόμενα κρούσματα είναι πολύ λίγα, ενώ «ένα ποσοστό κρουσμάτων 40 – 50% ξέρουμε από που ξεκινάει και μπορεί να γίνει ιχνηλάτηση«.

Ωστόσο, εξέφρασε προβληματισμό για τα διάσπαρτα ορφανά κρούσματα, προειδοποιώντας ότι πολλές φορές ασυμπτωματικοί ασθενείς μπορεί να διασπείρουν τον ιό ακόμα και σε 100 άτομα.

Σημείωσε ότι πρέπει να εφαρμόζεται αυστηρά η απόσταση των δύο μέτρων, αλλά και η χρήση μάσκας σε κλειστούς χώρους.

Εξήγησε πως όταν ο Π.Ο.Υ. τον περασμένο Μάρτιο δεν είχε επισημάνει την υποχρεωτική χρήση μάσκας, δεν ήξερε τα δεδομένα.

Όπως είπε, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των ειδικών, όταν φοράμε μάσκα :

  • αν είμαστε ασυμπτωματικοί, εμποδίζουμε τους άλλους να κολλήσουν
  • προστατευόμαστε οι ίδιοι σε μεγάλο ποσοστό από κάποιον που βρίσκεται κοντά μας χωρίς μάσκα
  • έχουμε προστασία όταν γίνεται χρήση μάσκας από όλους

Σε εξωτερικούς χώρους, πρέπει να φοράμε μάσκα όταν συναντάμε συνωστισμό.

Αναφερόμενη στον δείκτη Ro, η κα. Γιαμαρέλλου, σημείωσε ότι πρόκειται για έναν αριθμό που μας λέει πόσους κολλάει ο κάθε ασθενής. Τόνισε ότι με τη χρήση μάσκας, βρέθηκε σε έρευνα ότι το Ro μένει μονίμως κάτω από το 1.

Για τους νέους, είπε ότι «τους αγαπάμε, γι’ αυτό πρέπει να τους φροντίσουμε». Επισήμανε ότι οι νέοι δεν ενημερώνονται τόσο από μέσα όπως οι εφημερίδες και η τηλεόραση αλλά κυρίως από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πρέπει να βρούμε τρόπο να επικοινωνήσουμε μαζί τους, ώστε να μας βοηθήσουν» στον περιορισμό διασποράς του κορονοϊού, υπογράμμισε η Ελένη Γιαμαρέλλου.

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροLufthansa: Στα 1,5 δισ. το «χτύπημα» του κορωνοϊού μόνο Απρίλιο-Ιούνιο
Επόμενο άρθροΚορονοϊός: 124 κρούσματα ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ – Στις 4.973 ο συνολικός αριθμός