Σε μία κίνηση με έντονο συμβολισμό, την ώρα που η Τουρκία συνεχίζει την προκλητική ρητορική της, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, και ο ύπατος Ευρωπαίος εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, βρέθηκαν στο Φυλάκιο 1, στις Καστανιές Έβρου.

Κατά την άφιξή τους περπάτησαν μέχρι την «αλυσίδα» στη συνοριακή διάβαση, όπου βρίσκονται οι τελευταίοι Έλληνες στρατιώτες.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας: «Τα σύνορα της Ελλάδας είναι επίσης και σύνορα της ΕΕ διότι όταν βρισκόμαστε στο εσωτερικό της ΕΕ μοιραζόμαστε τα σύνορά μας. Το ενδιαφέρον της ΕΕ είναι η Τουρκία και η Ελλάδα να λύσουν τα προβλήματά τους και να βελτιώσουν τις σχέσεις τους».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας δήλωσε ότι: «Η ακτοφυλακή της Τουρκίας συνοδεύει σκάφη γεμάτα μετανάστες με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά. Αλλά, επίσης, εμμένει στην υπονόμευση της ασφάλειας και της σταθερότητας, καθώς και της ειρήνης στην Ανατολική Μεσόγειο. Έχει προκαλέσει προβλήματα σε όλους τους γείτονές της».

Μία φωτογραφία όλο νόημα μέσα από το Σινούκ «ανέβασε» ο κ. Δένδιας. Η φωτογραφία δείχνει τον ίδιο με τον εκπρόσωπο της ΕΕ να κοιτάζουν έναν χάρτη με την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου καθώς βρίσκονται εν πτήσει προς τον Έβρο.

Συνάντηση με Κ. Μητσοτάκη

Τη διαβεβαίωση ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, έδωσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο μέγαρο Μαξίμου.

«Είναι πολύ σημαντικό ότι η Ένωση στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας καθώς υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα» επεσήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Είμαστε αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα Ελληνικά και Ευρωπαϊκά εξωτερικά σύνορα» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Borrell.

Λίγες ώρες μετά την επίσκεψή του στις Καστανιές, ο κ. Borrell σημείωσε ότι είναι καθήκον του να επισκέπτεται την Ελλάδα, επαναβεβαιώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι δεσμευμένη στην προστασία της κυριαρχίας της χώρας μας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, αναφέρθηκε στην κατάσταση στον Έβρο, στις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών και τις εξαγγελίες της Τουρκίας για διενέργεια παράνομων γεωτρήσεων. Σημείωσε ότι μία από τις αποστολές του είναι η προάσπιση των συμφερόντων και των δικαιωμάτων της Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου, όπως και η οικοδόμηση ενός ελάχιστου επιπέδου διαλόγου και εμπιστοσύνης με την Άγκυρα.

«Εμείς αναζητούμε πάντα μια εποικοδομητική σχέση με τους γείτονές μας, κυρίως την Τουρκία. Η εμπιστοσύνη χρειάζεται δύο, και για να ξεκινήσει να οικοδομείται η εμπιστοσύνη είναι σημαντικό η Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες, οι οποίες ξεκάθαρα παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, καθώς επίσης και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.

Στο Πεντάγωνο

Από το Πεντάγωνo, ο υπουργός Εθν. Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Ζοζέπ Μπορέλ επαναβεβαίωσαν τη στήριξη της ΕΕ στις προσπάθειες της Ελλάδας.

Η Άγκυρα επιμένει για Αν. Μεσόγειο

Πιστός στην προκλητική του ρητορική ο Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε δηλώσεις του για τις εξελίξεις στη Λιβύη, τόνισε ότι η χώρα του θα στηρίξει τους Λίβυους «αδελφούς της», όπως είπε χαρακτηριστικά, για να συνεχίσει λέγοντας: «Στην ανατολική Μεσόγειο εμείς σκίζουμε και πετάμε τους χάρτες, που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα και γράφουμε ιστορία στη Λιβύη».

Την ακραία πάντως πρακτική των πτήσεων μαχητικών πάνω από ελληνικά νησιά συνεχίζει η Τουρκία, με υπερπτήσεις να σημειώνονται την Τετάρτη πάνω από τη Χίο και τις Οινούσσες.

Στη Λιβύη

Στην Τρίπολη της Λιβύης βρέθηκε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, Λουίτζι Ντι Μάιο, προκειμένου να συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας, Αλ Σάρατζ. Σε δηλώσεις του o Ντι Μάιο είχε σημειώσει ότι οι στόχοι της Ιταλίας είναι η υπεράσπιση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της και η προάσπιση της ενότητας της Λιβύης.

Η άσκηση του ναυτικού

Εντυπωσιακές εικόνες και ηχηρά μηνύματα εκπέμπονται από την άσκηση των Ενόπλων Δυνάμεων που γίνεται τις τελευταίες ημέρες δεκάδες ναυτικά μίλια νότια από την Κάρπαθο και την Κρήτη.

Βολές τορπίλης, πύραυλοι από φρεγάτες και βολές με κάθε μέσω έγιναν από το Πολεμικό Ναυτικό και την Πολεμική Αεροπορία ενώ σε άλλα σημεία της ακριτικής Ελλάδας και ο Στρατός Ξηράς έκανε άλλες συνεργασίες με τους υπόλοιπους κλάδους.

Βολή τορπίλης στα νερά της Μεσογείου από τα πιο προηγμένα συμβατικά υποβρύχια παγκοσμίως, που έχει την τύχη το Πολεμικό Ναυτικό να βρίσκονται στην φαρέτρα του.

Η άσκηση αυτή ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της γειτονικής χώρας η οποία έστειλε φρεγάτα για να παρακολουθεί τις κινήσεις των Ελληνικών πλοίων και υποβρυχίων, ενώ εξέδωσε και παράνομη ναυτική οδηγία με την οποία θέλησε να προκαλέσει.

Στην φρεγάτα «Αιγαίον» βρέθηκαν και παρακολούθησαν την εκπαίδευση ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, του Αρχηγείου Στόλου και ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας.

Όπως δήλωσε ο στρατηγός  Κωνσταντίνος Φλώρος: «Είμαι εξαιρετικά ικανοποιημένος που κατάφεραν να βρεθώ εν πλω στη φρεγάτα Αιγαίο, παρακολουθώντας επιχειρησιακές δραστηριότητες του στόλου οι οποίες κατέληξαν στην κορωνίδα της πολυήμερης εκπαίδευσης του ΠΝ- της ΠΑ και του ΣΞ που έγιναν σε διάφορες περιοχές».

Η επιχειρησιακή εκπαίδευση και στους τρεις κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων θα συνεχιστεί με παρόμοιες ασκήσεις όλο το καλοκαίρι.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Γιώργος Σιδέρης

Πηγή: ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠως η Γερμανία αποφεύγει αθόρυβα μια καταστροφική σύγκρουση με την ΕΕ
Επόμενο άρθροΥπερψηφίσθηκε το νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις έως 25.000 ευρώ