Με 114 ψήφους σε σύνολο 313, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και οπαδός του άτακτου Brexit, Μπόρις Τζόνσον επικράτησε μεταξύ των 9 άλλων υποψηφίων στην πρώτη ψηφοφορία για την ηγεσία των Συντηρητικών και την πρωθυπουργία. Ακολουθούν ο νυν υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ με 43, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μαικλ Γκοβ με 37, ο πρώην υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντομινίκ Ραμπ με 27, ο υπουργός Εσωτερικών Σάζιντ Τζάβιντ με 23, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ με 20 και ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ με 19.

Σύμφωνα με την Επιτροπή 1922, που επιβλέπει τη διαδικασία, ψήφισε το σύνολο των 313 βουλευτών, χωρίς να υπάρξουν άκυρα ψηφοδέλτια.

Νωρίτερα, ο Μπόρις Τζόνσον, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αναστείλει τη λειτουργία της Βουλής των Κοινοτήτων προκειμένου να μην υπάρχει καμία άλλη εναλλακτική πέραν της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς συμφωνία, γράφει στο σημερινό της φύλλο η εφημερίδα The Times, που εξηγεί πως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής των Συντηρητικών έκανε την τοποθέτηση αυτή μιλώντας σε οπαδούς μιας τάσης που θεωρείται ότι εκφράζει τους πιο σκληροπυρηνικούς Brexiteers.

Στο μεταξύ, οργανώσεις υπέρ της Ευρώπης ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν «πορεία για την αλλαγή» διαμαρτυρόμενες κατά του Brexit στις 20 Ιουλίου, στο Λονδίνο.

Τρεις υποψήφιοι αποκλείστηκαν

Εφτά από τους δέκα υποψήφιους για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος θα συμμετάσχουν στην δεύτερη ψηφοφορία, που θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, καθώς τρεις δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το όριο των 17 τουλάχιστον ψήφων που απαιτούνταν.

Αποκλείονται η πρώην επικεφαλής κοινοβουλευτικών υποθέσεων ‘Αντρεα Λίντσομ, η πρώην υπουργός Εργασίας Έσθερ ΜακΒέι και ο βουλευτής Μαρκ Χάρπερ, που έλαβαν 11, 9 και 10 ψήφους αντίστοιχα.

Η τρίτη ψηφοφορία έχει οριστεί για τις 19 Ιουνίου, ενώ προβλέπεται τέταρτη και πέμπτη ψηφοφορία στις 20 Ιουνίου, εάν κριθεί απαραίτητο.

Σε σημερινή μέτρηση της ιστοσελίδας ConservativeHome, που διεξάγει τακτικά έρευνες για τις τάσεις ανάμεσα στα μέλη του κόμματος σχετικά με τον ποιον επιθυμούν για επόμενο νέο ηγέτη τους, υπήρξε μία έκπληξη.

Αν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον εξακολουθεί να βρίσκεται κατά πολύ μπροστά στις προτιμήσεις τους (54%), τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει ο υπουργός Διεθνούς Ανάπτυξης Ρόρι Στιούαρτ (αλλά με διαφορά περίπου 40 μονάδων από τον πρώτο), που μέχρι τώρα βρισκόταν στις τελευταίες θέσεις. Ακολουθούν ο πρώην υπουργός για το Brexit Ντομινίκ Ραμπ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Μάικλ Γκοβ (ερχόταν δεύτερος στις τελευταίες μετρήσεις), ο υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ και ο υπουργός Εσωτερικών Σάζιντ Τζάβιντ.

ΕΡΤ1/Ανταπόκριση: Ευδοξία Λυμπέρη

Μοιράσου το άρθρο:

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΈνα διαθεματικό αφιέρωμα στον Leonardo da Vinci
Επόμενο άρθροΣε λίγες μέρες ο εξωδικαστικός μηχανισμός για επιχειρήσεις με χρέη έως 300.000 ευρώ