Στην περιοχή των Κρεστένων στην Ηλεία, όπου μαίνεται το μεγάλο μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε χθες Κυριακή το απόγευμα, έφτασε περίπου στις 11 το πρωί της Δευτέρας, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος.

Ο υπουργός ενημερώθηκε για την επιχείρηση των δυνάμεων πυρόσβεσης που προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο την πυρκαγιά.

Τέσσερα αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα

Αναλυτικότερα, ο κ. Θεοδωρικάκος, βρέθηκε στο Κέντρο Επιχειρήσεων «Όλυμπος», ενώ στη συνέχεια μετέβη, σύμφωνα με το patrisnews, στο δημαρχείο της περιοχής και στο τοπικό αστυνομικό τμήμα.

Η πυρκαγιά κινείται νότια νοτιοανατολικά προς Σμέρνα, Γρύλλο και Σκιλλουντία, και υπάρχουν διάφορα διάσπαρτα μέτωπα. Επιχειρούν 159 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 59 οχήματα και το κινητό επιχειρησιακό κέντρο «ΟΛΥΜΠΟΣ».

Στην αεροπυρόσβεση επιχειρούν 4 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ καθώς και δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ.

Το χρονικό της φωτιάς

Η φωτιά ξεκίνησε χθες το μεσημέρι γύρω στις 3.30 μ.μ. κοντά στην αφετηρία του παλαιού δρόμου Μακρισίων – Κρεστένων και γρήγορα επεκτάθηκε λόγω του δυνατού ανέμου παίρνοντας ανεξέλεγκτες διαστάσεις και απειλώντας ακόμα και την πρωτεύουσα του Δήμου αφού οι φλόγες αστραπιαία κύκλωσαν την Κρέστενα από τη μεριά του νεκροταφείου.

Στο σημείο έσπευσαν άμεσα οι Πυροσβεστικές δυνάμεις και με υπεράνθρωπες προσπάθειες προσπάθησαν τόσο να σβήσουν την φωτιά όσο και να σώσουν τον κόσμο, βγάζοντας τους κυριολεκτικά στα χέρια από τα σπίτια τους, την ώρα που οι φλόγες περνούσαν κυριολεκτικά μέσα από τις αυλές.

Η επιχείρηση κατάσβεσης ωστόσο δεν ήταν εύκολη υπόθεση αφού ο δυνατός άνεμος και τα δυσπρόσιτα σημεία δεν αποτελούσαν σύμμαχο με αποτέλεσμα στην Σκυλλουντία να καούν κάποια σπίτια, αρκετές αγροικίες και πολλά χωράφια και λιοστάσια.

Λίγο πριν την δύση του Ηλείου, η πυρκαγιά έστριψε προς Βρίνα και Γρύλλο συνθέτοντας ένα σκηνικό αποκάλυψης αφού σε οποιοδήποτε σημείο και αν σήκωνες το κεφάλι σου, έβλεπες μόνο φλόγες. Και ο ήλιος, κρυμμένος.. Όπως συμβαίνει σχεδόν κάθε καλοκαίρι στην Ηλεία.

Παρά τις συνεχείς ρίψεις των εναέριων, η εικόνα της φωτιάς δεν βελτιωνόταν αφού τα μέτωπα ήταν πολλά και μεγάλα, ενώ την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές εκφράζονταν φόβοι τόσο για την Βρίνα και τον Γρύλλο, όσο και για την περιοχή της Σμέρνας με την κατάσταση να κρίνεται εξαιρετικά δύσκολη λόγω της αδυναμίας πλέον των εναέριων να πετάξουν.

Σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς εκτός από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις έπαιξαν και οι πολίτες, οι οποίοι με ό,τι μέσα διέθεταν προσπάθησαν να σώσουν ό,τι σωζόταν.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΦωτιά στη Λέσβο: Ο δήμαρχος ζητά επιδότηση τουρισμού με voucher στα Βατερά
Επόμενο άρθροΔιεθνής Αμνηστία: Καλεί τις ελληνικές Αρχές να στηρίξουν τον απεργό πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη