Ηλεκτρονικά εκδίδονται από σήμερα τα πιστοποιητικά κληρονομιάς, ενώ προσεχώς και πολλά ακόμη είδη πιστοποιητικών θα μπορούν να εκδοθούν χωρίς να απαιτείται η παρουσία των πολιτών στα δικαστήρια.

Αρχικά, θα γίνεται η παραλαβή ηλεκτρονικά, τριών πιστοποιητικών κληρονομιάς. Συγκεκριμένα αυτά είναι περί μη δημοσίευσης διαθήκης, περί μη αποποίησης κληρονομιάς και περί μη προσβολής-αμφισβήτησης κληρονομικού δικαιώματος.

Ποιά δικαστήρια εκδίδουν ηλεκτρονικά πιστοποιητικά

Προς το παρόν τα ηλεκτρονικά πιστοποιητικά εκδίδονται από συγκεκριμένα δικαστικά καταστήματα. Από το Εφετείο Πειραιά, το Πρωτοδικείο Πειραιά, το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης και το Ειρηνοδικείο Αθηνών.
Από την ερχόμενη Τρίτη διαθέσιμα θα είναι τα πιστοποιητικά που θα εκδίδουν 13 ειρηνοδικεία και 4 Πρωτοδικεία της χώρας, τα οποία καλύπτουν και τον μεγαλύτερο αριθμό αιτήσεων των πολιτών.

Ακολουθεί μετά τα τρία πιστοποιητικά κληρονομιάς η ηλεκτρονική έκδοση και των άλλων πιστοποιητικών, όπως π.χ το πιστοποιητικό φερεγγυότητας (πιστοποιητικό περί μη πτώχευσης) και όλα τα υπόλοιπα πιστοποιητικά που εκδίδονται από τα δικαστήρια.

Υπενθυμίζεται ότι για όσο διαρκούν τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας, η κατάθεση των αιτήσεων και η έκδοση των πιστοποιητικών των δικαστικών αρχών γίνεται χωρίς Μεγαρόσημο

 

Πηγή: ΕΡΤ

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΝοσοκομείο Βόλου: Αρνητικό σε κορωνοϊό το δείγμα του 24χρονου φαντάρου
Επόμενο άρθροΔωρεά της Hellenic Healthcare Group σε Πανεπιστημιακά Νοσοκομεία