Οι ηλικιωμένοι συνάνθρωποι μας δεν είναι βάρος αλλά ευθύνη. Έχουμε καθήκον να τους προστατεύουμε και να τους φροντίζουμε. Είναι άλλωστε οι πρόγονοι μας. Σε αυτούς οφείλουμε την ύπαρξη μας και την επιβίωση μας. Κάθε πράξη ευγνωμοσύνης προς τους ηλικιωμένους είναι μια πράξη σωστή. Πολλές δημοτικές αρχές της χώρας ενστερνίζονται αυτές τις αξίες.

Δημιουργούν δομές διαβίωσης και υγείας υψηλού επιπέδου για ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Ελλείψεις υπάρχουν. Δεν γίνεται διαφορετικά. Ωστόσο προσπάθειες γίνονται. Αυτό που έχει την μεγαλύτερη όμως σημασία είναι οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας να αισθάνονται όχι απόμαχοι της ζωής αλλά ενεργό της μέρος.

Διότι, όποιος συνειδητοποιήσει τα χιλιάδες χρόνια εμπειρίας που εδράζονται σε μια δομή ηλικιωμένων, ένα ΚΑΠΗ για παράδειγμα, θα αφιέρωνε αρκετές ώρες της εβδομάδας εκεί για να λάβει τις καλύτερες συμβουλές.

Συμβουλές βιωματικές. Κάθε άνθρωπος της αυτοδιοίκησης, κάθε Διοικητικός Ηγέτης μιας περιοχής, ανάμεσα στους ηλικιωμένους θα έβρισκε τις απαντήσεις σε κάθε ζήτημα. Απαντήσεις με ειλικρίνεια αφού σκοπιμότητες και κρυφές ατζέντες δεν υπάρχουν στους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας. Κάθε έξυπνος δήμαρχος εκεί θα έβρισκε τις κατάλληλες συμβουλές.

Ξέρω πως αρκετοί δήμαρχοι το πράττουν. Ξέρω και άλλους όμως που απλά η τρίτη ηλικία είναι μια αναγκαία υποχρέωση. Αυτή η κατηγορία δεν με αφορά. Πάμε σε εκείνους που σκέφτονται ενέργειες που θα βελτιώσουν τις συνθήκες διαβίωσης των ηλικιωμένων. Στο δήμο Καλλιθέας για παράδειγμα, σκέφτηκαν και έκαναν πράξη το «αθλητισμός για όλους» και εγκατέστησαν όργανα γυμναστικής για ηλικιωμένους σε ένα ΚΑΠΗ. Ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος έπραξε σοφά.

Η γυμναστική είναι δικαίωμα όλων και τα οφέλη της πολλαπλά. Πάνω από όλα στη ψυχολογία. Διότι, δημιουργεί προσωπικούς στόχους προς επίτευξη. Και αυτό από μόνο του δημιουργεί κίνητρο. Το κίνητρο είναι το βασικό θεμέλιο να ζει κανείς με όρεξη και σκοπό. Ο πεζόδρομος της οδού Ευαγγελιστρίας στην Καλλιθέα είναι το υπαίθριο γυμναστήριο της τρίτης ηλικίας.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Κάρναβος παρουσιάζει το υπαίθριο γυμναστήριο

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΔώρησαν 3 σημαίες στο Νοσοκομείο Βόλου
Επόμενο άρθροΚρήτη – Τρομοκρατημένο σκυλάκι την ώρα του σεισμού – Έκανε… σβούρες