Σε νέα κίνηση κλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που τορπιλίζει την προσπάθεια για διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα, προχώρησε η Τουρκία με την έκδοση νέας παράνομης navtex λίγο πριν τα μεσάνυχτα για τη διενέργεια ερευνών από το σεισμογραφικό Oruc Reis (Ορουτς Ρέις) 7.5 ναυτ. μίλια νοτίως του Καστελόριζου, και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, σε ισχύ από σήμερα μέχρι τις 22 Οκτωβρίου.

Με την οδηγία η Άγκυρα «ανεβαίνει» πιο βόρεια και πιο κοντά στο Καστελόριζο, σε σχέση με την προηγούμενη navtex, δεσμεύοντας περιοχή που οριοθετείται από τις συντεταγμένες ανοιχτά και σε μεγάλη απόσταση στα νότια της Ρόδου περικλείοντας τμήμα που φτάνει νότια από το σύμπλεγμα του Καστελόριζου, ανάμεσα στη Ρω και στη Στρογγύλη.

Την έξοδο ανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου με ανάρτησή του στην οποία απλά αναφέρει το όνομα του ερευνητικού πλοίου.

Την έκδοση της ναυτικής οδηγίας, που έγινε από το σταθμό της Αττάλειας και αφορά και τα δύο πλοία υποστήριξης του Oruc Reis, το Αταμάν και το Τζέγκις Χαν, μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ, την ώρα που το ερευνητικό Μπαρμπαρός σύμφωνα με άλλη ναυτική οδηγία θα πραγματοποιεί έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ μέχρι τις 20 Νοεμβρίου, ενώ η Άγκυρα έχει αναγγείλει με άλλη navtex ασκήσεις με πραγματικά πυρά και την ήμερα της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι η αναγγελία εξόδου του “Ορουτς Ρέις” που είχε αποσυρθεί στην Αττάλεια στις 13 Σεπτεμβρίου, γίνεται μόλις λίγες ώρες πριν το Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που συνεδριάζει σήμερα στο Λουξεμβούργο, με την τουρκική παραβατικότητα και πάλι στην ατζέντα λόγω των νέων προκλήσεων με την απόφαση για τα Βαρώσια της Αμμοχώστου και πριν την επίσκεψη την Τρίτη του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας σε Αθήνα και Άγκυρα, λόγω των εξελίξεων και ενόψει του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου την προσεχή Πέμπτη.

Πηγή ΕΡΤ

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΣεισμός 5,1 R μεταξύ Κρήτης & Καρπάθου – Χουλιάρας: Φθίνουσα η πορεία του
Επόμενο άρθροΔίκη Χρυσής Αυγής: Η έδρα ανακοινώνει τις αποφάσεις για τα ελαφρυντικά-Στο Εφετείο ο Λαγός