Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ δήλωσε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη για μια «τελική συμφωνία» με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο, παρά τις διαδοχικές παραιτήσεις υπουργών από τη βρετανική κυβέρνηση μετά τη δημοσιοποίηση του σχεδίου συμφωνίας για το Brexit.

 

«Το μόνο που μπορώ να πω είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι προετοιμασμένη για μια τελική συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο τον Νοέμβριο», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες, έπειτα από μια σειρά παραιτήσεων από την κυβέρνηση της Τερέζας Μέι.

 

«Είμαστε επίσης προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς συμφωνία. Αλλά προφανώς είμαστε πολύ καλύτερα προετοιμασμένοι για ένα σενάριο χωρίς Brexit», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με ένα χαμόγελο.

 

Λίγο νωρίτερα στη διάρκεια του πρωινού, ο Τουσκ είχε ανακοινώσει τη διεξαγωγή μιας συνόδου κορυφής της ΕΕ την Κυριακή 25 Νοεμβρίου προκειμένου να εγκρίνει το σχέδιο συμφωνίας για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στο οποίο κατέληξαν οι διαπραγματευτές.

 

«Αν όλα πάνε καλά, θα διεξαχθεί μια έκτακτη σύνοδος κορυφής για να οριστικοποιήσει τη συμφωνία του Brexit», είχε δηλώσει.

 

Ενδιαμέσως, τέσσερις Βρετανοί υπουργοί, μεταξύ των οποίων ο Ντομινίκ Ράαμπ, αρμόδιος για το Brexit, παραιτήθηκαν.

 

Σήμερα το πρωί, μιλώντας στο κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι προειδοποίησε για τις επιλογές που περιμένουν το Ηνωμένο Βασίλειο: «μπορούμε να επιλέξουμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, μπορούμε να ρισκάρουμε να μην υπάρξει καθόλου Brexit ή μπορούμε να επιλέξουμε να ενωθούμε και να υποστηρίξουμε την καλύτερη συμφωνία που μπορεί να προκύψει από διαπραγμάτευση, αυτή τη συμφωνία», είπε.

 

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτο EWG δεν υπήρξαν ενστάσεις για τον προϋπολογισμό της Ελλάδος
Επόμενο άρθροΗ Ευρώπη είναι η πραγματική νικήτρια του Brexit