Στη χθεσινή ανακοίνωση του Βέλγου πρωθυπουργού σχετικά με την αναμενόμενη επιλογή από το Υπουργικό Συμβούλιο, του αμερικανικού καταδρομικού αεροσκάφους F-35 σε αντικατάσταση των παρωχημένης πλέον τεχνολογίας F-16 είναι στραμμένο το ενδιαφέρον του συνόλου του βελγικού Τύπου.

 

Η γαλλόφωνη εφημερίδα La Libre Belgique κάνει λόγο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο για έντονο διπλωματικό παιχνίδι πίσω από τη συγκεκριμένη απόφαση, καθώς και σε ό,τι αφορά την αγορά 442 τεθωρακισμένων οχημάτων από τη Γαλλία, απόφαση η οποία – όπως επισημαίνεται – είχε ληφθεί πριν από πάνω από ένα χρόνο, αλλά η κυβέρνηση επέλεξε να την ανακοινώσει τη δεδομένη χρονική στιγμή, προκειμένου να εξισορροπήσει τα πράγματα και να αμβλύνει τις εντυπώσεις σε σχέση με την υπερίσχυση της αμερικανικής πρότασης για τα αεροσκάφη.

 

Η ίδια εφημερίδα στο κύριο άρθρο της διερευνά το κατά πόσο η επιλογή των F-35 υπαγορεύθηκε από τους Φλαμανδούς (ολλανδόφωνους Βέλγους) και πιο συγκεκριμένα από το N-VA (φλαμανδικό εθνικιστικό κόμμα και μέλος του κυβερνητικού συνασπισμού), σχολιάζοντας ότι η κυβέρνηση δίνει πολλές φορές την εντύπωση ότι «στέκεται προσοχή» απέναντι στο N-VA. Υποστηρίζει δε ότι, αν θέλει να αποφύγει μία βίαιη επανάληψη των εκλογικών αποτελεσμάτων των δημοτικών στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, το κόμμα του Πρωθυπουργού (MR) θα πρέπει να επαναβεβαιώσει τη γαλλόφωνη ταυτότητά του, να προσελκύσει τους νέους, να κατανοήσει τις αστικές προκλήσεις και να ενσωματώσει καλύτερα στο πρόγραμμά του τις περιβαλλοντικές ανησυχίες.

 

Για το τέλος ενός ‘σίριαλ’ που ξεκίνησε το 2014 μιλά από την πλευρά της η L’ Echo στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο, σημειώνοντας στο κύριο άρθρο της ότι, παρόλο που η εν λόγω απόφαση θεωρείται από πολλούς ως οιονεί προδοσία απέναντι στην Ευρώπη της άμυνας, η αλήθεια είναι ότι ελήφθη από τους στρατιωτικούς, οι οποίοι, λαμβάνοντας υπόψη κάποιους αντικειμενικούς παράγοντες, έκαναν απλά τη δουλειά τους.

 

Η Le Soir υπογραμμίζει στο κύριο άρθρο της ότι ο μεγάλος χαμένος είναι τελικά η Ευρώπη, σε μία μάλιστα ‘γεωπολιτική‘ χρονική στιγμή κατά την οποία είναι πασιφανές ότι είναι προς το συμφέρον της να απαλλαγεί από αυτή την πολιτική και σχεδόν ενδημική εξάρτηση από τις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας ανεύθυνη τη συγκεκριμένη στάση, από τη στιγμή που στην Ουάσιγκτον ο Πρόεδρος ενεργεί με βάση μία εγωιστική, ταπεινωτική και δυνητικά καταστροφική μονομέρεια για ο,τιδήποτε δεν είναι αμερικανικό.

 

Τους λόγους τέλος που ώθησαν την κυβέρνηση Michel να προχωρήσει τελικά στην αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35 αναλύει στο κύριο άρθρο της η ολλανδοφωνη De Standaard, σημειώνοντας ότι είναι καλύτερα και κοστίζουν φτηνότερα ενώ αναμένεται να αποφέρουν τα περισσότερα οφέλη στη βελγική οικονομία. Από την πλευρά της η επίσης ολλανδόφωνη De Morgen εμφανίζεται πάντως πιο επιφυλακτική, διατυπώνοντας τόσο στο κεντρικό της πρωτοσέλιδο όσο και στο κύριο άρθρο της αμφιβολίες για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης περί αντισταθμιστικών οφελών ύψους 3,7 δισ. ευρώ στη βελγική οικονομία από την αγορά των αμερικανικών μαχητικών F-35 επικαλούμενη τις εκτιμήσεις Βέλγων οικονομολόγων.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑσυνεννοησία στο ηγετικό δίδυμο του υπ. Προστασίας του Πολίτη
Επόμενο άρθροΓερμανία: Κρίσιμες εκλογές στην Έσση