Από απόσταση μεγαλύτερη των δύο χιλιομέτρων ρίχθηκαν τελικώς οι μοιραίοι πυροβολισμοί που κόστισαν τη ζωή του 11χρονου Μάριου-Δημήτρη Σουλούκου στο προαύλιο του 6ου Δημοτικού Σχολείου Αχαρνών, τον Ιούνιο του 2017. Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., ο άγνωστος δράστης πυροβόλησε τουλάχιστον πέντε φορές στον αέρα από ανοικτό χώρο στην περιοχή του Ζεφυρίου όπου διέμεναν αρκετοί ύποπτοι για παράνομη οπλοκατοχή, διαρρήξεις και ληστείες. Οι αστυνομικοί, μάλιστα, «κλείδωσαν» το σημείο από το οποίο έπεσε ο πυροβολισμός που σκότωσε τον 11χρονο από τον εντοπισμό άλλης σφαίρας από το ίδιο όπλο η οποία κτύπησε την κρίσιμη ώρα την οροφή κλιμακοστασίου διώροφης κατοικίας στην οδό Βρεττού, σε μικρή απόσταση από το σχολείο. Από ανάλυση του ίχνους της εν λόγω σφαίρας και της φοράς της, εντοπίστηκε το βεληνεκές της και το σημείο από το οποίο ρίχθηκε τόσο αυτή όσο και εκείνη που χτύπησε τον άτυχο Μάριο. Στην προσπάθεια των Αρχών να εντοπίσουν τον δράστη, δε, οι έρευνες έφτασαν μέχρι την Κόρινθο, όπου είχε μεταβεί εσπευσμένα ομάδα ατόμων που διέμεναν στην «κρίσιμη ζώνη» λίγη ώρα μετά το περιστατικό, με τους αστυνομικούς να εξετάζουν κατά πόσο η χρονική συγκυρία της φυγής τους ήταν τυχαία.

Πρόκειται για μια δραματική υπόθεση που επανήλθε στο προσκήνιο τις τελευταίες ημέρες, όχι μόνο γιατί στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών συζητήθηκε η έφεση του Δημοσίου κατά της πρωτόδικης απόφασης που έχει επιδικάσει αποζημίωση 490.000 ευρώ στην οικογένεια του μικρού μαθητή λόγω πλημμελών ενεργειών για τον περιορισμό της εγκληματικότητας στην περιοχή, αλλά και επειδή προ εβδομάδας βρέθηκε βολίδα σφαίρας σε υπαίθριο χώρο βρεφονηπιακού σταθμού του ΟΑΕΔ με 22 παιδιά στα Ανω Λιόσια. Υπενθυμίζεται, δε, ότι τον Απρίλιο του 2019 είχε τραυματισθεί μία οκτάχρονη στο χωριό Θεσπιές Θήβας, επίσης από «αδέσποτη» σφαίρα στη διάρκεια γλεντιού.

Τα μοιραία δευτερόλεπτα, ο 11χρονος περίμενε στο προαύλιο του σχολείου του την έναρξη θεατρικής εκδήλωσης και ενώ κοντά του βρισκόταν η δασκάλα μητέρα του. Μάλιστα, αρχικά δεν έγινε αντιληπτό ότι ο Μάριος είχε κτυπηθεί από σφαίρα και η κατάρρευση του αποδόθηκε σε παθολογικά αίτια (ανεύρυσμα), με τη μητέρα του να καταθέτει αργότερα χαρακτηριστικά ότι ο γιος της «έπεσε σαν κορμός δέντρου».

Σε πρώτη φάση η έρευνα εστιάσθηκε γειτονική κατοικία που διέμεναν Ρομά. Από αυτήν την κατοικία φαίνεται να ρίχθηκαν πυροβολισμοί με καραμπίνα στη διάρκεια γιορτής γιατί ένα μέλος της οικογένειας είχε αποφύγει τη… φυλάκιση για υπόθεση ναρκωτικών. Οι αστυνομικοί οδήγησαν αμέσως στη Δικαιοσύνη έναν 27χρονο που έριξε τους άσκοπους πυροβολισμούς και ο οποίος καταδικάσθηκε σε ποινή φυλάκισης 42 μηνών, όμως δεν κατηγορήθηκε για τον θάνατο του Μάριου που διαπιστώθηκε ότι είχε κτυπηθεί από σφαίρα των 9mm.

Ο βαλιστικός έλεγχος

Η έρευνα έλαβε νέα ώθηση όταν σε περίμετρο 200-300 μέτρων από το σημείο που έπεσε νεκρός ο Μάριος βρέθηκαν τέσσερις βολίδες που, όπως διαπιστώθηκε από βαλλιστικό έλεγχο, προέρχονταν από το ίδιο όπλο που σκότωσε τον 11χρονο. Το πιο σημαντικό στοιχείο, μάλιστα, αντλήθηκε από μία από αυτές τις βολίδες που βρέθηκε στο προαναφερόμενο σκέπαστρο του κλιμακοστασίου στην οδό Βρεττού. Η ανάλυση της οπής στην οροφή, των ιχνών της σφαίρας και άλλα δεδομένα οδήγησαν σε ακριβέστερες μετρήσεις (σ.σ. στο πόρισμα σημειώνεται ότι η γωνία πτώσης ήταν 60 μοίρες) τα στελέχη των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων. Ετσι, συνεκτιμώντας ότι εκείνο το βράδυ είχε ανέμους χαμηλής έντασης, μπόρεσαν να προσδιορίσουν την κατεύθυνση (βορειοδυτικά από το κτίριο της οδού Βρεττού) και τον χώρο προέλευσης των πυροβολισμών, σε απόσταση περίπου 2.000 μέτρων από το προαύλιο του σχολείου.

Ακολούθησαν εκτεταμένες έρευνες σε τουλάχιστον 20 κατοικίες στην περιοχή του Ζεφυρίου (κοντά στην οδό Κορυσχάδων) και προσπάθεια άντλησης πληροφοριών από κατοίκους, χωρίς, ωστόσο, να εντοπισθεί ο δράστης. Οι αστυνομικοί, πάντως, θεωρούν βέβαιο ότι υπάρχουν άτομα που γνωρίζουνν εκείνον που πυροβόλησε αλλά αποφεύγουν να τον υποδείξουν, λόγω της ιδιότυπης ομερτά που κυριαρχεί στην περιοχή. Ακόμη, εκτιμούν ότι το φονικό όπλο εξαφανίσθηκε, με τους ποινικούς που διαμένουν στην περιοχή να αποφεύγουν πια να κρατούν οπλισμό στις οικίες τους και να επιλέγουν ως κρυψώνες κοινόχρηστους χώρους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤα δύο «κλειδιά» για μεγαλύτερη σύνταξη
Επόμενο άρθροΤι αλλάζει στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ μετά την απόσυρση της Γεννηματά