Σαν σήμερα, 12 Οκτώβρη 1944, ο ΕΛΑΣ απελευθερώνει την Αθήνα. Λαοθάλασσα πλημμυρίζει τους δρόμους, μετά την υποστολή της σβάστικας από την Ακρόπολη, ύστερα από 1.264 μέρες κατοχής. Στις 9:45 π.μ.  στην Ακρόπολη υψώνεται η γαλανόλευκη. 76 χρόνια μετά, οι εορτασμοί έχουν ισχυρούς συμβολισμούς. Το παρών έδωσαν ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμμένος και ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης. Στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη κατέθεσε στεφάνι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

«Όταν απειλούμεθα, υπερασπιζόμεθα μέχρι κεραίας τα εδάφη μας», τόνισε ο Π. Πικραμένος, ενώ ο Δήμαρχος Αθηναίων μίλησε για διπλό ισχυρό μήνυμα «για το χθες και το σήμερα».

Μήνυμα για τα 76 χρόνια από την απελευθέρωση της Αθήνας ανήρτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, στον λογαριασμό του στο twitter.

«Παρά τις θυσίες, η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι υπερήφανη για τις επιλογές της σε κρίσιμες στιγμές της Ιστορίας», αναφέρει ο υπουργός Εξωτερικών.

Στις 12 Οκτωβρίου 1944 αποχωρούν οι τελευταίες μονάδες του γερμανικού στρατού κατοχής από την Αθήνα και η συγκεκριμένη ημερομηνία σηματοδοτεί την λήξη της Κατοχής και την Απελευθέρωση της Αθήνας. Στο πλαίσιο του εορτασμού της επετείου για τα 76 χρόνια από την απελευθέρωση της ελληνικής πρωτεύουσας από τις ναζιστικές δυνάμεις, το Αρχείο της ΕΡΤ παρουσιάζει την εκπομπή: «Βίοι παράληλοι του Εμφυλίου»

Πρόκειται για εκτενές απόσπασμα από το πρώτο επεισόδιο της σειράς 6 ωριαίων ντοκιμαντέρ με θέμα την περίοδο του Ελληνικού Εμφυλίου Πολέμου σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη, Πάνου Καραμπίνη και Κωνσταντίνου Μωραΐτη. Το εν λόγω απόσπασμα περιλαμβάνει πλάνα από τα πρώτα επίκαιρα που ξεκίνησε να φτιάχνει ο Φιλοποίμην Φίνος πριν ακόμα εγκαταλείψουν την Αθήνα οι Γερμανοί.

Μοιράσου το άρθρο:



Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΈκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ/ΕΜΚ
Επόμενο άρθρο“Κανείς δεν πρέπει να ψάχνεται για καυγά χωρίς λόγο” διαμηνύει ο πρωθυπουργός στην Άγκυρα