Διπλό χτύπημα υπέστη το Ενεργητικό της αγοράς των Α/Κ στη διάρκεια της Τετάρτης, με αποτέλεσμα να υποχωρήσει κατά -0,69% και να διαμορφωθεί στα 6,217 δις €. Οι απώλειες προήλθαν τόσο από την υψηλή μέση αρνητική απόδοση της αγοράς -0,71%, όσο και από τον έντονα πτωτικό ρυθμό μεριδίων -0,12%. Το τελικό ισοζύγιο εισροών/εκροών υπέστη μεγάλο όγκο ρευστοποιήσεων, που σε αξία ανήλθε σε 38,943 εκατ. €.

 

Από τις 20 κατηγορίες των Α/Κ, μόνον τα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας διασωθήκαν επέτυχαν θετικό πρόσημο μέσης απόδοσης 0,63%. Οι περισσότερες κατηγορίες έκλεισαν με σημαντικές μέσες απώλειες καθαρών τιμών, εκ των οποίων ξεχώρισαν τα Μετοχικά Α/Κ Αμερικής με -3,40%, τα Μετοχικά Α/Κ Διεθνή με -2,89%, τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυγμένων Αγορών με -2,27% τα Μετοχικά Α/Κ Αναπτυσσομένων Αγορών με -2,02% και τα Funds of Funds Μετοχικά με -1,56%.

 

Το κακό κλίμα των τελευταίων ημερών επηρέασε του μεριδιούχους κατά τη χθεσινή ημέρα και τους οδήγησε σε υψηλή κινητικότητα, που χαρακτηρίστηκε από αρνητικό κλίμα επένδυσης και υψηλή αξία ρευστοποιήσεων. Ο μεγαλύτερος όγκος εκροών έλαβε χώρα στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας με 32,771 εκατ. € (μείωση μεριδίων -1,70%). Για να μην υπάρξει στρέβλωση της αγοράς θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι τα 32,055 εκατ. € προήλθαν από ένα Α/Κ της κατηγορίας, το INTERAMERICAN Σταθερό Ομολογιακό Εσωτερικού, που διαχειρίζεται η EUROBANK ΑΜ ΑΕΔΑΚ. Τις επόμενες ημέρες θα δούμε εάν τα κεφάλαια αυτά «βγαίνουν» εκτός του θεσμού των Α/Κ, Σε αξία ρευστοποιήσεων ακολούθησαν τα Μετοχικά Α/Κ Ελλάδας με 1,714 εκατ. €, τα Ομολογιακά Α/Κ μη Κρατικά Επενδυτικής Διαβάθμισης με 1,707 εκατ. €, τα Μικτά Α/Κ με 1,588 εκατ. € και τα Α/Κ Διαχείρισης Διαθεσίμων με 1,506 εκατ. €.

 

Ουσιαστικές εισροές επέτυχαν μόνον τα Funds of Funds Μικτά με 677 χιλ. €.

 

Η υψηλή αξία εξαγορών στα Ομολογιακά Α/Κ Ελλάδας μείωσε το μερίδιο αγοράς της κατηγορίας έναντι του Ενεργητικού σε 10,88%, αλλά παρόλα αυτά διατηρήθηκε η 5η θέση που κατείχε στην κατάταξη.

 

ΟΙ ΟΣΕΚΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΕΣ

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣτα 3,58 δισ. υποχώρησε η χρηματοδότηση των τραπεζών από ELA
Επόμενο άρθροΠαραιτήθηκε ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ