Η FAZ δίνει τις συντεταγμένες της επίσκεψης Μέρκελ στην Αθήνα. Περιγράφει τους λόγους που οι Έλληνες είναι απογοητευμένοι και διατρέχει την πολυκύμαντη σχέση του πρώην «Αθηναίου αντάρτη» με την καγκελάριο.

 

Η σημερινή επίσκεψη τη καγκελαρίου Μέρκελ στην Αθήνα και οι επαφές της με τον έλληνα πρωθυπουργό, δίνουν το έναυσμα σε δύο αρθρογράφους της Frankfurter Allgemeine Zeitung να κάνουν μια διαχρονική «ακτινογραφία» των σχέσεων μεταξύ των δύο ηγετών και να αποτυπώσουν το σημερινό οικονομικό στίγμα της χώρας μετά από 3 προγράμματα προσαρμογής.

 

Από 80 σε 100 δις ευρώ το κόστος για τους Έλληνες

 

Αλλά γιατί θα πρέπει να είναι απογοητευμένοι οι Έλληνες; «Διότι δεν θα ήταν τόσο επίπονη η εξυγίανση της οικονομίας, εάν ο Τσίπρας και ο συντηρητικός προκάτοχός του Αντώνης Σαμαράς δεν εφάρμοζαν τις μεταρρυθμίσεις πιο αποφασιστικά» υποστηρίζει ο γερμανός αρθρογράφος, όπως γράφει η  Deutsche Welle. «Παρά την πρώτη αχτίδα ελπίδας το 2014, το 2015 ο τότε νεοεκλεγμένος πρωθυπουργός Τσίπρας με την αρχική του απόρριψη των μνημονίων και του ευρώ έσπρωξε τους Έλληνες και πάλι στην κρίση. Κατά τα λεγόμενα του Κλάους Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του ESM, το κόστος στο λαό κυμάνθηκε ανάμεσα στα 86 και 100 δις ευρώ».

 

Η FAZ απαριθμεί και τις πάντα υπάρχουσες ελληνικές κακοδαιμονίες. Κάνει λόγο για μια αντιπαραγωγική δημόσια διοίκηση, για μια αργή και επιδεκτική επηρεασμού απόδοση δικαιοσύνης, για δομές ολιγαρχικού και εταιρικού τύπου που εμποδίζουν περισσότερο ελεύθερο ανταγωνισμό. «Τα συνδικάτα βρίσκονται βαθιά μέσα στον δημόσιο τομέα και αντιμετωπίζουν τις θέσεις εργασίας περισσότερο ως αργομισθία παρά ως παραγωγική εργασία στην υπηρεσία του έθνους» επισημαίνει.

 

Ο αρθρογράφος δεν ξεχνά και το φορολογικό βάρος των Ελλήνων με μικρομεσαία εισοδήματα «που μέσα σε δέκα χρόνια ανέβηκε στο 8% του ΑΕΠ». Και παρατηρεί: «Το ότι η αύξηση του ΦΠΑ στο 24% δεν οδήγησε σε περισσότερη φοροδιαφυγή δεν οφείλεται στην κυβέρνηση Τσίπρα, αλλά στα capital controls.

 

Σταδιακή προσέγγιση

 

Η πορεία μέσα από τις δύσκολες ατραπούς της κρίσης αποτυπώθηκε και μέσα από την προσωπική σχέση Μέρκελ-Τσίπρα, η οποία οδήγησε σε μια «νέα ομαλότητα» ανάμεσα στον «Αθηναίο αντάρτη» και την καγκελάριο. «Αυτό δεν είναι κάτι το αυτονόητο λόγω προϊστορίας» υπενθυμίζει. «Ο Τσίπρας δεν κέρδισε τις εκλογές το 2015 χρησιμοποιώντας μια βαθιά προσβλητική και κακόβουλη ρητορική κατά της Μέρκελ μόνο, αλλά όταν επισκέφθηκε το 2014 την Αθήνα επί Αντώνη Σαμαρά ο ταραξίας της αξιωματικής αντιπολίτευσης στοιχημάτιζε ότι η καγκελάριος ήθελε να μεταμορφώσει την Ελλάδα σε γερμανική αποικία, ήταν η πιο επικίνδυνη πολιτικός της Ευρώπης και ήθελε να ρίξει την Ελλάδα σε ένα κοινωνικό ολοκαύτωμα».

 

Η εφημερίδα περιγράφει τη σταδιακή προσέγγιση των σχέσεων και υποστηρίζει ότι Μέρκελ και Τσίπρας ήρθαν πιο κοντά με αφορμή την προσφυγική κρίση. «Την ώρα που ο Αυστριακός Ζεμπάστιαν Κουρτς και ο Ούγγρος Όρμπαν ζητούσαν την ανέγερση τείχους στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και ήθελαν να αφήσουν μόνη της την Ελλάδα, η Μέρκελ επέμενε συνεχώς σε μια ευρωπαϊκή λύση και προειδοποιούσε να μην αφεθούν οι Έλληνες στην τύχη τους».

 

Προσδοκίες από την σημερινή επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα εκφράζουν οι γερμανοί Φιλελεύθεροι. Ο Κρίστιαν Ντιρ, αντιπρόεδρος  της Κ.Ο. των Φιλευθέρων, μιλώντας στα έντυπα του γερμανικού δημοσιογραφικού δικτύου Redaktionsnetzwerk Deutschland, προειδοποίησε την καγκελάριο να μην δώσει επιπλέον οικονομική βοήθεια. «Η χώρα δεν έχει περάσει το σημείο καμπής, γι’ αυτό απαγορεύονται προεκλογικά δώρα σε βάρος των φορολογουμένων… H Μέρκελ δεν πρέπει να ωραιοποιήσει την κατάσταση αλλά να υπενθυμίσει στον Τσίπρα να αλλάξει στάση».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΗ Ελλάδα απέχει πολύ από την «κανονικότητα»
Επόμενο άρθροΗ τρίτη πιο ζεστή χρονιά πέρυσι