Το κυβερνητικό σχέδιο για τις πόλεις το 2030, το 2040 και 2050, παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, ο οποίος ενημέρωσε το Σώμα ότι άρχισε ήδη ο δημόσιος διάλογος, ενώ τόνισε ότι ήδη έχει παρουσιαστεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα.

 

Ο κ. Δημαράς εξήγησε ότι το Σχέδιο κινείται στο πλαίσιο των διεθνών συνθηκών για την κλιματική αλλαγή, με αναλυτικούς τους στόχους για κάθε τομέα (όπως τα κτίρια, οι μεταφορές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας) και μέχρι τώρα η χώρα μας βρίσκεται ενός των στόχων που θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

 

Σχετικώς με το Σχέδιο για τη Δίκαιη Ανάπτυξη και το Σχέδιο Επιβίωσης, ο κ. Δημαράς εξήγησε ότι -παρόλο που η λέξη «ανάπτυξη» με τη συνήθη εννοιολογία είναι αδόκιμος όρος οικολογικά- για να είναι δίκαιη δεν αρκεί να μοιράζει σήμερα τον παραγόμενο πλούτο δικαιότερα -αυτό πρέπει να γίνεται- αλλά ταυτόχρονα για να είναι δίκαιη, πρέπει να μην αδικεί τις επόμενες γενιές.

 

«Επομένως, μια ανάπτυξη, έστω με δίκαιη κατανομή του πλούτου, με τα χαρακτηριστικά του καταναλωτισμού, όπως τον ζούμε στον δυτικό κόσμο, έχει οικολογικό αποτύπωμα … Δυστυχώς, η ανθρωπότητα βαδίζει χωρίς σχέδιο επιβίωσης και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα δεν βλέπει μακριά. Ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη με εφήμερα χαρακτηριστικά, που φέρνει κέρδη και καταναλωτισμό, με ταυτόχρονη φτώχεια και δυστυχία» κατέληξε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΣύσκεψη για το φράγμα Χαβρία
Επόμενο άρθρο1 δισ. για πανεπιστημιούπολη στο Όστιν