«Οι σημερινές επισημάνσεις του επικεφαλής της αποστολής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα, Ντέκλαν Κοστέλο, στην εκδήλωση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Μελετών, έχουν βαρύνουσα σημασία», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθήνας.

 

Όπως αναφέρει το επιμελητήριο «η αισιοδοξία του για την πορεία και την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας, αποτελεί θετική εξέλιξη και σηματοδοτεί την είσοδο της χώρας, σε ένα ευνοϊκότερο και σταθερό περιβάλλον ανάπτυξης.

 

Συμφωνούμε, ότι η ελληνική οικονομία, έχει άμεση ανάγκη από δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις για να ορθοποδήσει, να δημιουργήσει καλές δουλειές, περισσότερα δημόσια έσοδα για συντάξεις και κοινωνικές υπηρεσίες. Όμως, η συνέχιση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον, σε συνδυασμό με τη δημοσιονομική ισορροπία και την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, δεν πρέπει να λειτουργούν εις βάρος της πραγματικής οικονομίας, των επαγγελματιών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, δεν πρέπει να πλήξει άλλο τα κατώτερα εισοδηματικά στρώματα.

 

Γι’ αυτό και υπενθυμίζουμε τις πάγιες θέσεις του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, τις οποίες έχουμε καταθέσει στην κυβέρνηση και στους κοινωνικούς φορείς:

 

-Να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο από το νέο έτος, καθώς τα οφέλη από την αύξηση του κατώτατου μισθού θα εξανεμιστούν και θα πληγεί η καταναλωτική ζήτηση

 

-Να μειωθεί το μη μισθολογικό κόστος, φόροι και ασφαλιστικές εισφορές, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας

 

-Να δοθεί μια τελευταία ευκαιρία σε 500.000 ασφαλισμένους επιχειρηματίες, ανάλογα με την οικονομική τους δυνατότητα και με κριτήρια, να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε έως 120 δόσεις, με κούρεμα των υπέρογκων προσαυξήσεων, άνω του 85%.

 

-Να προστατευτούν οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες, που έχουν ενεχυριάσει το σπίτι τους, για τη λήψη τραπεζικού δανείου, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις ανάγκες της επιχείρησής τους, αλλά και τον διαχωρισμό του ΑΦΜ της επιχείρησης από το ΑΦΜ του επιχειρηματία»

 

Όπως σημειώνει το ΒΕΑ, η αναγέννηση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας είναι μονόδρομος για την αποτελμάτωση της ελληνικής οικονομίας και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη.

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο«Πιθανή» μια καθυστέρηση του Brexit αν εγκριθεί η Συμφωνία Αποχώρησης
Επόμενο άρθροΟ Ζάεφ πετάει το μπαλάκι στην Αθήνα για τη «μακεδονική» γλώσσα