Ο κόσμος πρέπει να επιταχύνει όσον αφορά την υιοθέτηση της ανανεώσιμης ενέργειας, ειδικά πέρα από τον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας – ή αλλιώς θα βρεθεί ένα βήμα πίσω στη μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής, ανέφερε την Κυριακή ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΔΟΕ).

 

Στη νέα του ετήσια έκθεση, ο οργανισμός με έδρα το Παρίσι προβλέπει ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα παράσχουν το 30% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2023. Αλλά η ηλεκτρική ενέργεια είναι μόνο ένα κομμάτι της πίτας: Πέντε χρόνια από τώρα, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν μόνο το 12,4% της παγκόσμιας συνολικής ενεργειακής ζήτησης, δήλωσε ο ΔΟΕ.

 

Ο εκτελεστικός διευθυντής του ΔΟΕ, Φατίχ Μπιρόλ, δήλωσε ότι η χαμηλή διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στους τομείς της μεταφοράς και της οικιακής/βιομηχανικής θέρμανσης – όπου καταναλώνεται το μεγαλύτερο μέρος της παγκόσμιας ενέργειας – είναι ένα όχι μικρής σημασίας “τυφλό σημείο” που πρέπει να αντιμετωπιστεί. “Πράγματι, ο ρόλος τους στους τομείς της θερμότητας και των μεταφορών συχνά παραβλέπεται, αν και η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στους τομείς αυτούς αποτελεί βασική προτεραιότητα για την επίτευξη των μακροπρόθεσμων στόχων μας για το κλίμα και την βιωσιμότητα”, ανέφερε στην έκθεση του ΔΟΕ του 2018 για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

 

Με τον σημερινό ρυθμό ανάπτυξης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα αντιπροσωπεύουν μόνο το 18% της ενέργειας που χρησιμοποιεί ο κόσμος μέχρι το 2040. Αυτό είναι πολύ μικρότερο από το όριο του 28% που ο ΔΟΕ θεωρεί απαραίτητο για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, την παραγωγή καθαρότερου αέρα και την παροχή πρόσβασης σε σύγχρονες μορφές ενέργειας παγκοσμίως. Μάλιστα, η η ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 25% ταχύτερα, εάν οι κυβερνήσεις θεσπίσουν πολιτικές και κανονισμούς που ενθαρρύνουν εταιρείες και επενδυτές να επενδύσουν σε καθαρή ενέργεια.

 

Υπό το πιο αισιόδοξο σενάριο έως το 2023 θα εγκατασταθούν επιπλέον 1,3 τεραβάτ καθαρής ενέργειας. Ακόμη και στις πιο συντηρητικές προβλέψεις, ο οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια χωρητικότητα ανανεώσιμης ενέργειας θα αυξηθεί κατά 1 τεραβάτ, οδηγούμενη από την έκρηξη των ηλιακών εγκαταστάσεων και την πιο ευνοϊκή κυβερνητική πολιτική. Η ηλιακή, η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται ταχύτερα από το φυσικό αέριο και τον άνθρακα τα επόμενα πέντε χρόνια.

 

Η υδροηλεκτρική ενέργεια προβλέπεται να αυξηθεί κατά 12% τα επόμενα πέντε χρόνια και θα εξακολουθήσει να είναι η μεγαλύτερη πηγή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έως το 2023. Η αιολική παραγωγή αναμένεται να αυξήσει το μερίδιό της κατά δύο τρίτα στο 7%, ενώ η ηλιακή ενέργεια θα τριπλασιαστεί, ξεπερνώντας τη βιοενέργεια ως η τρίτη μεγαλύτερη πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Ωστόσο, παρά την αύξηση του παγκόσμιου μεριδίου της ανανεώσιμης ενέργειας στο 30% μέχρι το 2023, η αύξηση της παραγωγής άνθρακα στην Ασία σημαίνει ότι τα ορυκτά καύσιμα θα παραμείνουν η μεγαλύτερη πηγή ενέργειας στον κόσμο.

 

Μέχρι το 2023, η Κϊνα προβλέπεται να είναι υπεύθυνη για το 40% της παγκόσμιας ανάπτυξης ανανεώσιμης ενέργειας, προσθέτοντας 438 γιγαβάτ καθαρής ενέργειας για να εδραιωθεί ως ο μεγαλύτερος καταναλωτής πράσινης ενέργειας στον κόσμο. Θα ξεπερνάει έτσι την Ε.Ε., η οποία όμως θα επιτύχει τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας,  ξεπερνώντας τις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς στην Ευρώπη φαίνεται ότι επιδιώκουν την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί για την ανανεώσιμη ενέργεια ως το 2020 και το 2030.

 

Στις ΗΠΑ η παραγωγική ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας προβλέπεται να αυξηθεί κατά 44%, αλλά ο ΔΟΕ προειδοποιεί ότι οι αλλαγές στον φορολογικό κώδικα, την εμπορική πολιτική και τα ενεργειακά σχέδια υπό τον Πρόεδρο Donald Trump ενδεχομένως να συγκρατήσουν την ανάπτυξη. Τέλος, σχεδόν το 50% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της Βραζιλίας θα προέλθει από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έως το 2023, σε μεγάλο βαθμό από την υδροηλεκτρική και τη βιοενέργεια.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠλήρη έλεγχο για το 2017 απαιτεί Επ. Κεφαλαιαγοράς
Επόμενο άρθροΌχι στη ρύθμιση του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση