Όταν ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών της Τουρκίας, όλοι είπαν –ή σκέφτηκαν- ότι τοποθετήθηκε εκεί ως φερέφωνο του πεθερού του, Reccep Tayip Erdogan. Ο Berat Albayrak, ωστόσο, έχει άλλη άποψη. Και τώρα, θέλει να αποδείξει ότι η ανάκαμψη της τουρκικής οικονομίας, την οποία έχει υποσχεθεί ο πατέρας της συζύγου του, θα έχει –και- τη δική του σφραγίδα.

 

Ανεξαρτήτως αυτού, ο Albayrak, έκανε προχθές μια ανακοίνωση, η οποία σίγουρα τον έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στη μεγαλύτερη μερίδα των Τούρκων. Ανακοίνωσε πακέτο γενναίων μειώσεων –ή και καταργήσεων- φόρων που έχει σκοπό να τονώσει την οικονομία της χώρας και να βοηθήσει στην ανάκαμψή της, μετά τις αναταράξεις των τελευταίων μηνών. Το πακέτο, τέθηκε άμεσα σε ισχύ, με στόχο, όπως περιέγραψε ο ίδιος, να «αναζωογονηθούν οι τομείς που συρρικνώθηκαν από τη συναλλαγματική επίπτωση».

 

Τι ανακοίνωσε λοιπόν ο Berat Albayrak; Το σχέδιό του, προβλέπει μείωση του ΦΠΑ στις πωλήσεις κατοικιών και στον κλάδο των επίπλων από το 18% στο 8% μέχρι το 2019, άρση (μέχρι το τέλος του επόμενου έτους) του ειδικού φόρου κατανάλωσης στις οικιακές συσκευές, μείωση του συντελεστή στους τίτλους ιδιοκτησίας στο 3% από 4%, μείωση κατά 15% του ΕΦΚ για αυτοκίνητα μικρότερα των 1.600 κ.εκ. αλλά και μείωση όλων των συντελεστών ΦΠΑ στο 1% (από 8%) για τα ΙΧ. Θυμίζοντας δε, πως η κυβέρνηση έχει στο πλευρό της και τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, ο Albayrak αποκάλυψε ότι ο αριθμός των εταιριών που συμμετέχουν στην εκστρατεία της Τουρκίας κατά του πληθωρισμού, έχει φτάσει τις 2.500.

 

Την ίδια ώρα πάντως, ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Τουρκίας έφερνε… κακά μαντάτα, καθώς προέβλεπε ότι πληθωρισμός τροφίμων στη χώρα θα φτάσει στο περίπου 30% μέχρι τα τέλη της χρονιάς. Όπως εξήγησε, στα τέλη του 2018, ο πληθωρισμός θα έχει διαμορφωθεί στο 23,5%, ενώ ανέβασε τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στα είδη διατροφής από 13% στο 29,5%, υποδηλώνοντας ότι το κόστος σε αυτά μπορεί να αυξηθεί περαιτέρω, μετά το 28% του Σεπτεμβρίου.

 

Ο διοικητής είπε επίσης, ότι η Τράπεζα αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 15,2% μέχρι τα τέλη του 2019 και στο 9,3% μέχρι τα τέλη του 2020. Ο επίσημος στόχος της Κεντρικής Τράπεζας είναι 5%.

Από την έντυπη έκδοση

 

 

 

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι κεντρικές τράπεζες αγοράζουν χρυσό μετά μανίας
Επόμενο άρθροΟι Βρυξέλλες… σώζουν το City