Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 14 Απριλίου 2020, 13:22

Θάνος Ξυδόπουλος

O Καθηγητής Καρδιολογίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και Πρόεδρος της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας Γιάννης Γουδέβενος, αναλύει στο zougla.gr τους βιολογικούς μηχανισμούς διείσδυσης του ιού μέσα στα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού.

Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (ACEIs) ή οι αποκλειστές των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης (ARBs) αποτελούν σήμερα τον ακρογωνιαίο λίθο θεραπείας της αρτηριακής υπέρτασης, αλλά και άλλων παθήσεων όπως καρδιακής ανεπάρκειας, διαβήτη μετά από έμφραγμα του μυοκαρδίου όπως αυτό αποτυπώνεται στις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες.

Να σημειωθεί ότι ο κορωνοϊός χρησιμοποιεί τους υποδοχείς του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτανσίνης (ACE 2) που εδράζονται στα κυψελιδικά κύτταρα των πνευμόνων. Οι ερευνητές λένε ότι οι υποδοχείς ACE 2 αποτελούν τον «Δούρειο Ίππο» δια μέσω του οποίου ο κορωνοϊός διεισδύει στα ανθρώπινα κύτταρα και εν συνεχεία πολλαπλασιάζεται με ταχείς ρυθμούς. Στους ασθενείς που νοσούν βαριά αν και εκδηλώνονται κυρίως τα συμπτώματα από το αναπνευστικό σύστημα, ιδίως πνευμονία και κατ΄επέκταση βαρεία αναπνευστική ανεπάρκεια, εντούτοις συχνά καταγράφονται μυοκαρδίτιδες, αρρυθμίες και νεφρική ανεπάρκεια, ευρήματα που σχετίζονται με την εκτεταμένη δράση του υποδοχέα ACE 2.

«Επί του παρόντος, δεν υπάρχει σαφής ένδειξη ότι η υπέρταση αυτή καθεαυτή συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από την νόσο COVID-19», λέει ο κ. Γουδέβενος.

Και προσθέτει: «Επομένως, οι υπερτασικοί ασθενείς πρέπει να εφαρμόζουν τις ίδιες προφυλάξεις που εφαρμόζουν τα άτομα της ηλικίας τους ανάλογα με το προφίλ και τις συννοσηρότητες τους για προφύλαξη από λοίμωξη COVID-19. Τα διαθέσιμα δεδομένα δεν υποστηρίζουν κάποια διαφοροποίηση σχετικά με τη χρήση των ACEIs ή ARBs ενώ σε ασθενείς που παρουσιάζουν σημαντικά συμπτώματα ή σήψη, οι αναστολείς του συστήματος ρενίνης αγγειοτασίνης όπως και τα άλλα αντιυπερτασικά φάρμακα θα πρέπει να χορηγούνται ή να διακόπτονται κατά περίπτωση, λαμβάνοντας υπόψη τις κατευθυντήριες οδηγίες».

Σύμφωνα με τις τρέχουσες διεθνείς οδηγίες της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας. με σύμφωνη γνώμη της αντίστοιχης ομάδας εργασίας, οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν υπάρχει καμία ισχυρή επιστημονική βάση αυτή τη στιγμή για διακοπή ή μεταβολή της δοσολογίας των φαρμάκων του άξονα ρενίνης-αγγειοτενσίνης-αλδοστερόνης σε υπερτασικούς ασθενείς στα πλαίσια της πανδημίας από COVID-19.

«Η διακοπή της θεραπείας σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια ή ιστορικό εμφράγματος μυοκαρδίου εγκυμονεί κίνδυνο απορρύθμισης και δυσμενούς έκβασης» λέει ο κ. Γουδέβενος. «Λαμβάνοντας υπόψιν τη σχετική δυσκολία πρόσβασης σε δομές υγείας το χρονικό διάστημα της κρίσης λόγω του νέου κορωναϊού, αλλαγή της αντιυπερτασικής αγωγής σε ασθενείς οι οποίοι έχουν ρυθμισμένα επίπεδα αρτηριακής πίεσης πιθανώς θα οδηγούσε σημαντικό ποσοστό υπερτασικών να παρουσιάσουν «αστάθεια» στη ρύθμισή τους η οποία συνοδεύεται με αύξηση του καρδιαγγειακού κινδύνου».


Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 14 Απριλίου 2020, 13:22

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΠαρέχουμε εξατομικευμένη αγωγή στους ασθενείς με COVID-19
Επόμενο άρθροΓεύματα αγάπης σε άπορους και άστεγους-Να αποφεύγεται ο συγχρωτισμός προτρέπει ο Αρχιεπίσκοπος (video)