Καθώς οι κορυφαίοι ηγέτες του κόσμου, αλλά και των επιχειρήσεων κατευθύνονται στο Νταβός της Ελβετίας, μια σειρά από εξελίξεις φαίνεται πως «τρέχουν» μπροστά από αυτούς. Στους 12 μήνες που έχουν παρεμβληθεί από το προηγούμενο Παγκόσμιο Οικονομικό Forum, ο κόσμος γύρω τους (και γύρω μας) έχει αλλάξει τόσο, που δεν μπορούν παρά να παραδεχθούν ότι όλα είναι τόσο ρευστά, ώστε είναι μάλλον αδύνατο να κάνει κανείς προβλέψεις για το οικονομικό μέλλον του πλανήτη.

 

Από τον περασμένο Ιανουάριο, οπότε και ο πρόεδρος Trump (ο οποίος πιθανότατα δεν θα παραβρεθεί φέτος στο Forum) πρωτοανακοίνωσε δασμούς σε μια σειρά κινεζικών προϊόντων, οι ΗΠΑ και η Κίνα έχουν αλληλοεπιβάλλει δασμούς ύψους 250 και 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων η μία στα αγαθά της άλλης, αντίστοιχα. Η Ουάσινγκτον βιώνει το μεγαλύτερο shutdown στην ιστορία της, λόγω της διαφωνίας για το χτίσιμο ενός τείχους στα σύνορα με το Mεξικό και το Brexit παραμένει το ίδιο χαοτικό και θολό όσο την πρώτη μέρα, μόλις εβδομάδες πριν από την προγραμματισμένη ημερομηνία του. Στην ηπειρωτική Ευρώπη, το τελευταίο έτος, λαϊκιστικές κυβερνήσεις έχουν πάρει την εξουσία, με κυρίαρχη αυτή μιας από τις βασικές οικονομίες της ΕΕ, της Ιταλίας και διαφαίνεται έλλειψη «παραδοσιακών» πολιτικών, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ηθική κρίση.

 

Στο Global Risks Report που εξέδωσε το Φόρουμ την Τετάρτη, διαπιστώνονται τα παραπάνω, ενώ επισημαίνεται ότι τα «παγκόσμια ρίσκα εντείνονται, όμως η συλλογική θέληση να υπερκεραστούν, φαίνεται ότι λείπει». Την ίδια ώρα, η παγκόσμια οικονομία δε μοιάζει να είναι στα… καλύτερά της, καθώς οι ανησυχίες για τις εμπορικές εντάσεις συνεχίζουν να απασχολούν τις επιχειρήσεις και να ταλανίζουν τις παγκόσμιες αγορές. Το ΔΝΤ αναφέρει ότι οι εμπορικές εντάσεις είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους έκανε downgrade στην πρόβλεψη για παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη το 2019, τον περασμένο Οκτώβριο. Το ΔΝΤ αναμένει παγκόσμια ανάπτυξη 3,7% το 2019, κατά 0,2% χαμηλότερη από την προηγούμενη, ενώ παράλληλα, η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει παγκόσμια ανάπτυξη στο 2,9% το τρέχον έτος. Η Κομισιόν δείχνει επίσης απαισιόδοξη για την ανάπτυξη της περιοχής το 2019. Μέσα σε όλα αυτά, φαίνεται ότι υπάρχουν πολλά να πουν οι περισσότεροι από 100 επικεφαλής και επίσημοι κρατών και οι top executives από περισσότερες από 1.000 διεθνείς επιχειρήσεις στο φετινό Νταβός, το θέμα του οποίου είναι «Παγκοσμιοποίηση 4.0.» και ο κύριος στόχος είναι «να βελτιωθεί η κατάσταση του κόσμου».

 

Από την Έντυπη Έκδοση

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΟι εμπορικές εντάσεις «πιάνουν» και την Ευρώπη
Επόμενο άρθροΑπαράδεκτη η εκτεταμένη και δυσανάλογη χρήση χημικών