Τα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στόματος, αποκάλυψε νέα έρευνα.

 

Οι επιστήμονες γνώριζαν ως τώρα ότι η υψηλή ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με πολλά προβλήματα υγείας, από αυξημένο κίνδυνο άνοιας, μέχρι άσθμα ή ακόμη και αλλαγές στη λειτουργία της καρδιάς, με τις πρόσφατες έρευνες να υποδηλώνουν ότι δεν υπάρχει “ασφαλές επίπεδο” ρύπανσης της ατμόσφαιρας.

 

Τώρα ερευνητές από την Ταϊβάν λένε ότι σε πολύ υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ο κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στόματος φαίνεται να αυξάνεται. Όπως αναφέρουν στη δημοσίευση τους στο περιοδικό Journal of Investigative Medicine, διαπίστωσαν συσχέτιση, εξετάζοντας στοιχεία σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση από 66 σταθμούς παρακολούθησης της ποιότητας του ατμοσφαιρικού αέρα στη χώρα που συλλέχθηκαν το 2009 και συνδυάζοντάς τα με δεδομένα από τα αρχεία υγείας περισσότερων από 480.000 ανδρών ηλικίας 40 ετών και άνω από το 2012/13. Συνολικά, υπήρχαν 1,1617 περιπτώσεις καρκίνου στόματος μεταξύ των συμμετεχόντων.

 

Ως κύριοι “ένοχοι” θεωρούνται τα μικροσκοπικά σωματίδια που ρυπαίνουν την ατμόσφαιρα και είναι γνωστά ως ΡΜ2,5, καθώς και -σε μικρότερο βαθμό- το επιφανειακό όζον. Tα μικροσκοπικά σωματίδια της ρύπανσης (ΡΜ2,5), που διεισδύουν βαθιά στους πνεύμονες, είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο για αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις. Η νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί να παίζουν ρόλο και στην ανάπτυξη καρκίνου στο στόμα.

 

Η έρευνα έδειξε ότι, πέρα από παράγοντες όπως το συχνό κάπνισμα, όσο μεγαλύτερη ήταν η ρύπανση του αέρα στην οποία ήταν εκτεθειμένος ένας άνθρωπος (επίπεδα των σωματιδίων ΡΜ2,5), τόσο μεγαλύτερη ήταν η πιθανότητα να διαγνωσθεί με τον εν λόγω καρκίνο. Σε σύγκριση με τους άνδρες που εκτέθηκαν σε μέσες ετήσιες συγκεντρώσεις ΡΜ2,5 των 26,74 μικρογραμμαρίων (μg) ανά κυβικό μέτρο (m3), οι ασθενείς που εκτέθηκαν σε συγκεντρώσεις 40,37 μg/m3 ή υψηλότερες είχαν 43% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης της νόσου. Kάτι ανάλογο, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρήθηκε και για τις συγκεντρώσεις όζοντος. Σε κάθε περίπτωση, οι ερευνητές ανέφεραν ότι το θέμα πρέπει να μελετηθεί περαιτέρω.

 

Με τον αριθμό των περιστατικών καρκίνου του στόματος εμφανίζει αύξηση σε πολλές χώρες, δεν είναι ακόμη σαφές γιατί τα σωματίδια μπορεί να συμβάλλουν στην εκδήλωση στοματικού καρκίνου. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι μερικά από αυτά περιέχουν βαρέα μέταλλα, καθώς και καρκινογόνες ουσίες, όπως οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες. Οι ως τώρα γνωστοί παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το κάπνισμα, το αλκοόλ, τον ιό των ανθρωπίνων θηλωμάτων HPV, καθώς και την έκθεση ενός ανθρώπου σε βαρέα μέταλλα και εκπομπές πετροχημικών εργοστασίων.

 

Από την άλλη, ο καθηγητής Frank Kelly, πρόεδρος του τμήματος περιβαλλοντικής υγείας στο King’s College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στη μελέτη, δήλωσε στον Guardian ότι θα ήταν χρήσιμο να διερευνηθεί εάν υπάρχει σχέση μεταξύ του καρκίνου του στόματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε άλλες χώρες πέραν της Ταϊβαν. “Δεδομένου του υψηλού επιπέδου ατμοσφαιρικής ρύπανσης και ότι το ποσοστό καπνίσματος είναι πολύ χαμηλότερο στο Ηνωμένο Βασίλειο όπως κι ότι δεν μασάμε ινδοκάρυδο, όλα δείχνουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος ανάπτυξης καρκίνου του στόματος μπορεί να είναι μοναδικός στην Ταϊβάν”.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕίμαστε προσηλωμένοι στη Συμφωνία των Πρεσπών
Επόμενο άρθροΕκλογές έως τον Μάιο «βλέπει» ο Μητσοτάκης