Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020, 12:36

Ζήσης Ψάλλας

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η αύξηση του βάρους ξεκινά τώρα, στα τέλη Νοεμβρίου. Αυτό δεν είναι μόνο κοινή λογική, αλλά υποστηρίζεται επίσης από τα δεδομένα. Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο New England Journal of Medicine το 2016 παρακολούθησε για ένα χρόνο 1.811 Αμερικανούς που χρησιμοποιούσαν ζυγαριές και συνδέονταν στο Διαδίκτυο, καταγράφοντας τη διακύμανση του βάρους τους. 

Η άνοδος του βάρους ξεκινά αυτή την εποχή, σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης, με μια μικρή αύξηση, κατά μέσο όρο, 0,1%. Τείνουμε να μένουμε σε αυτό το ίδιο βάρος έως τις αρχές Δεκεμβρίου, και στη συνέχεια το βάρος ανεβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες του έτους. Όπως θα περίμενε κανείς, φτάνουμε στην κορυφή την Πρωτοχρονιά. Από εκεί, το βάρος κατεβαίνει αργά για τους επόμενους πέντε μήνες.

Ο μέσος άνθρωπος μπορεί να χάσει περίπου το μισό του βάρους που κέρδισε μέσα σε ένα μήνα, αλλά το μονοπάτι για την επιστροφή θα διαρκέσει μέχρι τον Μάιο. Δεν θα έχετε σταθερά κάτω το βάρος των γιορτών τον Ιούνιο και θα επιτύχετε τελικά το χαμηλότερο βάρος σας στα τέλη Οκτωβρίου. Στη συνέχεια, ο κύκλος επαναλαμβάνεται.

Οι περισσότερες δίαιτες δεν προσφέρουν μόνιμη απώλεια βάρους. Πέντε χρόνια μετά την έναρξη μιας δίαιτας, περίπου το 40% των ανθρώπων έχουν κερδίσει περισσότερα από όσα έχουν χάσει. Μελέτη μετά τη μελέτη έδειξε ότι το σώμα έχει ουσιαστικά ένα σημείο στο οποίο τοποθετεί το βάρος και καθώς προσπαθήσετε να το μειώσετε, λειτουργεί εναντίον σας. Τα κακά νέα είναι ότι το σημείο ρύθμισης του βάρους ανεβαίνει πολύ πιο εύκολα από ότι κατεβαίνει (αν μπορεί να κατέβει).

Η δίαιτά σας βασικά συνίσταται στο να προσέχετε όταν είστε πεινασμένοι/ες να λαμβάνετε τις θερμίδες από μη επεξεργασμένα τρόφιμα, αποφεύγοντας γενικά τη ζάχαρη και προσπαθώντας να καταναλώνετε σύνθετους υδατάνθρακες. 

Το προσεκτικό φαγητό δεν σημαίνει ότι θα αποκλείσετε τα μπισκότα και τα κέικ -απλά τα τρώτε με μέτρο. Οι αυστηροί κανόνες παραβιάζονται αλλά από την άλλη μεριά αυτοί θα σας σώσουν. Η μεγάλη αύξηση της ινσουλίνης που ακολουθεί μια δόση απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη, κάνει το σώμα σας να αρχίσει να αποθηκεύει λίπος. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να ελαχιστοποιήσετε αυτές τις εξάρσεις της ινσουλίνης. 

 


Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020, 12:36

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροAEK και ΠΑΟΚ σε αγώνες κλειδιά για την πρόκριση
Επόμενο άρθροΟι Θεοί δεν πεθαίνουν ποτέ