Απροσδόκητα μεγάλη άνοδο καταγράφει το πετρέλαιο, διευρύνοντας την άνοδο της προηγούμενης συνεδρίασης, παρά τη σημαντική άνοδο που σημειώθηκε στα αποθέματα πετρελαίου στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. Συμβολή σε αυτό διαδραματίζουν και οι ταραχές στη Βενεζουέλα που αυξάνουν τους φόβους περί διακοπής των εξαγωγών μαύρου χρυσού σύντομα.

 

Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2019 για το μπρεντ καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,87% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 61,62 δολ. ανά βαρέλι, την στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Μαρτίου 2019 για το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά +1,07% στα 53,70 δολ. ανά βαρέλι.

 

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 7,97 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 18 Ιανουαρίου 2019, την ίδια στιγμή που οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο μόλις κατά 42 χιλ. βαρέλια.

 

Ωστόσο, ο «μαύρος χρυσός» δέχεται στήριξη από την είδηση ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει την επιβολή κυρώσεων σε βάρος των εξαγωγών πετρελαίου της Βενεζουέλας, ως «αντίποινα» για τη διακοπή των διπλωματικών δεσμών με την Ουάσιγκτον.

 

Η αμερικανική παραγωγή που κινείται σε επίπεδα ρεκόρ ενδέχεται να αντισταθμίσει την πιθανή διακοπή εξαγωγών από Βενεζουέλα, αναφέρει σε σημείωμά της και η Barclays . Η βρετανική τράπεζα μείωσε τη μέση της πρόβλεψη για τις τιμές του μπρεντ το 2019 στα 70 δολ/βαρέλι, από 72 δολ/βαρέλι προηγουμένως.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθρο25 νεκροί σε 4 ημέρες
Επόμενο άρθροΖητά εισαγγελική παρέμβαση για τις δηλώσεις Καμμένου