Με δύο ξεχωριστές ανακοινώσεις της η ΓΣΕΕ τάσσεται υπέρ κατηγοριών εργαζομένων που αντιμετωπίζουν προβλήματα και ζητάει την αντιμετώπισή τους.

Συγκεκριμένα, η  ΓΣΕΕ αναφέρει ότι: «στηρίζει τον αγώνα των εργαζομένων στα ορυχεία Δυτικής Μακεδονίας, οι οποίοι, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα και πρόβλημα επιβίωσης για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους στα ιδιωτικά ορυχεία της περιοχής έχουν εισέλθει ήδη από τον Μάρτιο σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους λαμβάνοντας την σχετική οικονομική ενίσχυση από το κράτος.

Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων, οι εργαζόμενοι αυτοί όμως δεν μπορούν και πάλι να εργαστούν λόγω της μονομερούς απόφασης της εταιρείας «Λιγνιτική Μελίτης Μονοπρόσωπη Α.Ε.» και κατ’ επέκταση του ίδιου του κράτους να σταματήσει την μονάδα του ΑΗΣ Μελίτης και να ζητήσει την διακοπή της τροφοδοσίας της.

Η ΓΣΕΕ ζητάει την επαναλειτουργία της μονάδας ώστε να επιστρέψουν στην εργασία τους οι εργαζόμενοι των ιδιωτικών ορυχείων. Σε αντίθετη περίπτωση, επιβάλλεται τουλάχιστον, η προστασίας τους με την εκ νέου ένταξή τους σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Μάϊο. Η αναστολή και κατ΄ επέκταση η οικονομική ενίσχυση σ΄αυτήν την περίπτωση πρέπει να αφορά στο σύνολο των εργαζομένων και όχι σε ποσοστό 60%.
Οι εργαζόμενοι στην λιγνιτική παραγωγή προσφέρουν πολλά στη χώρα και οφείλει η Πολιτεία να τους σεβαστεί».

Συμβασιούχοι στο δημόσιο

Την καταβολή του επιδόματος των 800 ευρώ και στους εργατοτεχνίτες/εργάτες ιδιωτικού δικαίου, που απασχολούνται σε φορείς του δημοσίου, ζητάει η ΓΣΕΕ.

Όπως επισημαίνει: «βρίσκεται στο πλευρό εργατοτεχνιτών με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου σε φορείς του δημοσίου, οι οποίοι διεκδικούν να καταβληθεί το ειδικό επίδομα των 800€.

Συγκεκριμένα όσον αφορά στην ειδικότητα των οικοδόμων η γενική ρύθμιση της κυβέρνησης είναι ελλιπής, αφού στην ουσία και με βάση τις προϋποθέσεις που θέτει για τη χορήγηση των 800 ευρώ, εξαιρεί από την οικονομική ενίσχυση όσους απασχολούνται με τη συγκεκριμένη ειδικότητα και με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου στο Δημόσιο.

Πρέπει και επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα και για αυτή την κατηγορία εργαζομένων, οι οποίοι στην παρούσα φάση έχουν μείνει χωρίς δουλειά και δεν γνωρίζουν πότε και αν θα ξαναεργαστούν».

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΜια «μικρή Folli Follie» σε αναστολή διαπραγμάτευσης
Επόμενο άρθροΣυντάξεις Ιουνίου 2020: Όλες οι ημερομηνίες πληρωμής