Με κάθε τρόπο και σε όλους τους τόνους οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και καλούν τους νέους που είτε πηγαίνουν, είτε επιστρέφουν από τις διακοπές τους, να είναι εξόχως προσεκτικοί. Σημειώνουν ότι θα πρέπει να λαμβάνουν όλα τα μέτρα προφύλαξης όχι μόνο για τη δική τους προστασία αλλά και για την προστασία των πιο ηλικιωμένων.

Το ταξίδι του κορονοϊού είναι μια σκυταλοδρομία με ταχύτατους ρυθμούς μετάδοσης όσο δεν τηρούνται τα μέτρα προστασίας.

Τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία για την έξαρση που διανύουμε, δείχνουν, ότι στις δύο πιο επιβαρυμένες περιοχές με κορονοϊό στον χάρτη, τα κρούσματα, ήρθαν από τις παραλίες, μετά από πάρτυ σε beach bar και άλλες εκδηλώσεις, όπου κατά κανόνα δεν τηρήθηκαν τα προβλεπόμενα μέτρα. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 στα 10 κρούσματα κορονοϊού είναι ηλικίας 18-39 ετών.

«Μεγάλο ποσοστό των περιστατικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη έχουν άμεση επαφή με ταξιδιώτες οι οποίοι έχουν επιστρέψει είτε από Χαλκιδική στην Θεσσαλονίκη, είτε από νησιά των Κυκλάδων στην Αττική» έχει επισημάνει ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Η ανησυχία όλων από τις εικόνες συγχρωτισμού των νέων, που δεν δείχνουν σε μεγάλο βαθμό να συμμορφώνονται με την ουσία του μέτρου κλεισίματος των μπαρ τα μεσάνυχτα, είναι πλέον μεγάλη.

Τα μέτρα στα beach bar τηρούνται ευλαβικά από την πλειονότητα των επιχειρηματιών στην Χαλκιδική. Δεν είναι λίγοι όμως που στηλιτεύουν ως ανεύθυνη την στάση ορισμένων νεαρών.

Οι ειδικοί δίνουν οδηγίες και συμβουλές για όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους, πριν έρθουν σε επαφή με κόσμο.

«Θα πρέπει αυτά τα άτομα τα οποία επιστρέφουν από τις διακοπές, να επικοινωνούν με τα μεγαλύτερα άτομα της οικογένειάς τους με μάσκες» τόνισε ο πρύτανης στο ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Υπάρχει όμως και η άλλη πλευρά του νομίσματος, των νέων που τηρούν ευλαβικά τα μέτρα, όταν φεύγουν για διακοπές.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Χαρά Γιαννοπούλου, Αντώνης Καρανδεινός, Λία Χριστάρα, Γιάννης Ανδριώτης

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑνακοίνωσε τον Ινσούα η ΑΕΚ
Επόμενο άρθροΙός Δυτικού Νείλου: Νέο κρούσμα στην Ξάνθη