Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022, 13:34

Νέα επίθεση στη διοίκηση της ΕΠΟ, την οποία κατηγόρησε ότι «λιγοψυχεί» σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης των FIFA/UEFA, εξαπέλυσε ο Λευτέρης Αυγενάκης. Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε ότι η εναπομείνασα (μετά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη) διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας «αδυνατεί να εφαρμόσει την Ολιστική Μελέτη ή κωφεύει», ενώ επικαλέστηκε πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η UEFA είναι βαθιά ενοχλημένη από τα τεκταινόμενα στην ΕΠΟ.

Συγκεκριμένα, ο κ. Αυγενάκης δήλωσε: «Έχουμε την εναπομείνασα διοίκηση της ΕΠΟ, μετά την παραίτηση του Θοδωρή Ζαγοράκη, οι οποίοι είναι ξεκάθαρο ότι λιγοψυχούν και προσπαθούν να κρυφτούν πίσω από το δάκτυλό τους. Είναι ξεκάθαρο ότι η ελληνική Πολιτεία θέλει, ζητά και θα το κάνει με εντονότερο τρόπο όσο περνάει ο καιρός, να εφαρμοστεί η Ολιστική Μελέτη. Διότι είναι κάτι το οποίο δεν το “σκαρφίστηκε” η Κυβέρνηση, αλλά κοινή απόφαση και δέσμευση τόσο του πρωθυπουργού της χώρα μας, όσο και των προέδρων FIFA και UEFA. Άρα, αν κάποιοι επικαλούνται αυτοδιοίκητα, πρέπει να καταλάβουν πως δεν είναι αυτόνομο κράτος ή κρατίδιο μέσα στο ελληνικό κράτος η ΕΠΟ και το ελληνικό ποδόσφαιρο. Σήμερα που συζητάμε, είναι πέντε ή έξι μήνες που ξεφεύγει ή νομίζει πώς ξεφεύγει η νυν διοίκηση (σ.σ. στην εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης). Είναι υποχρέωσή της. Εμείς έχουμε κάνει τις δέουσες ενέργειες προς τη FIFA και την UEFA για τη μη εφαρμογή όσων αναφέρουν οι ίδιοι μέσα στην Ολιστική Μελέτη. Όσα έπρεπε να κινηθεί το κράτος για να τα υλοποιήσει, τα έχουμε κάνει στο 101%».

Όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο αλλαγών στην ΕΠΟ, αν δεν εφαρμοστεί η Ολιστική Μελέτη, ο υφυπουργός Αθλητισμού τόνισε: «Μπορεί να υπάρχει και αυτό, εφόσον η συγκεκριμένη διοίκηση αδυνατεί να εφαρμόσει (σ.σ. την Ολιστική Μελέτη) ή κωφεύει ή προσπαθεί με τεχνάσματα ή ανακοινώσεις που είναι κάτω του μηδενός… Υπάρχουν εργαλεία. Το ένα επίπεδο είναι να υπάρχει συνεννόηση FIFA και UEFA. Ξέρουμε πολύ καλά ότι η UEFA έχει βαθιά ενόχληση για τη διαρκή αναβολή εφαρμογής της Ολιστικής από πλευράς διοίκησης. Δεν είναι τυχαίο ότι έχει κλείσει τη “στρόφιγγα” χρηματοδότησης εδώ κι αρκετούς μήνες. Έχουμε πληροφορία ότι έφτασε προσφάτως πολύ σκληρή επιστολή από την UEFA με διάφορες επισημάνσεις, τα οποία θα έρθουν στη δημοσιότητα εν ευθέτω χρόνω. Και η FIFA επίσης, που φαίνεται να είναι πιο προστατευτική στο αυτοδιοίκητο, έχει ενόχληση σε ό,τι αφορά το θέμα της εφαρμογής της Ολιστικής Μελέτης από την ΕΠΟ».

Ο Λευτέρης Αυγενάκης επανέλαβε τη θέση του για αποσύνδεση της διαιτησίας από την ΕΠΟ, ζητώντας και σε αυτό το σημείο εφαρμογή της Ολιστικής Μελέτης, που προβλέπει μία ανεξάρτητη πορεία της διαιτησίας. «Δεν μπορεί να αποφασίζει η όποια διοίκηση της ΕΠΣ για τα ερασιτεχνικά ή η ΕΠΟ για το ανώτερο επίπεδο, ποιοι θα είναι οι διαιτητές που θα συμμετέχουν στην κατηγορία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος, εξάλλου, στους περιορισμούς που έχουν τεθεί σε ό,τι αφορά την παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα, ο υφυπουργός Αθλητισμού επανέλαβε τη διαφωνία του στο όριο των 1.000 ατόμων, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενίσχυσης των ΠΑΕ και ΚΑΕ, λόγω της ζημίας που υφίστανται από τα μέτρα. «Υπήρξε μία χαλάρωση που έφερε αρνητικά αποτελέσματα κι έπρεπε να πάρουμε μέτρα. Προσωπικά, το μέχρι 1.000 άτομα το θεώρησα -και το είπα δημόσια- πως ήταν λάθος ως μέτρο, διότι θα μπορούσε να πάει σε πρώτη φάση στους έχοντες διαρκείας. Που για να έχεις διαρκείας, μία προϋπόθεση είναι να είσαι εμβολιασμένος, άρα αυτομάτως θα ελέγχεις απολύτως την είσοδο. Κι εμείς είμαστε σε μία φάση να αξιολογήσουμε τη ζημία που έχει υποστεί κάθε ΠΑΕ ή ΚΑΕ και να κάνουμε τις σχετικές ενέργειες. Θέλω να πω ότι η κυβέρνηση αυτή για τα θέματα του αθλητισμού έχει συμβάλει με έναν πρωτόγνωρο τρόπο την αθλητική οικογένεια», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΕκπρόσωπος… εξωτερικού ο Παπανδρέου με απόφαση Ανδρουλάκη
Επόμενο άρθροΠάτρα – Ο κοροναϊός… χτύπησε ακόμη ένα γηροκομείο