Προβληματισμό προκαλούν τα στοιχεία που βλέπουν τη δημοσιότητα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία στις 3 Δεκεμβρίου. Δυσκολία πρόσβασης σε κοινόχρηστους χώρους και μέσα μεταφοράς, διακρίσεις στο εργασιακό περιβάλλον, αδυναμία ένταξης των παιδιών στην εκπαίδευση είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Η πολεοδομική οργάνωση και ο σχεδιασμός του αστικού χώρου εμποδίζουν και συχνά αποκλείουν την ασφαλή κυκλοφορία των ατόμων με αναπηρία.

Την απρόσκοπτη πρόσβαση των ατόμων με κινητικά προβλήματα στον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης διασφαλίζει το νέο αναβατόριο του Ιερού Βράχου, δίνοντας λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα. Τα εγκαίνια έγιναν από τον πρωθυπουργό ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας Ατόμων με Αναπηρία.

Η άνοδος στην Ακρόπολη για χιλιάδες συμπολίτες μας με αναπηρία ήταν σχεδόν αδύνατη, καθώς ήδη από τις αρχές του 2018, το παλιό αναβατόριο, είχε φτάσει στα όριά του.
Το πρόβλημα είχε αναδειχθεί όταν ένας μαθητής με κινητικά προβλήματα, δεν μπορούσε να ανέβει στην Ακρόπολη, την άνοιξη του 2019.

Τότε, ο πατέρας του τον μετέφερε στους ώμους μέχρι τα Προπύλαια, για να δει τα μνημεία. Ήταν μια ιστορία που συγκλόνισε…

«Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει σε διαβούλευση το Εθνικό Σχέδιο για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Στον πυρήνα αυτού του σχεδίου είναι η έννοια της προσβασιμότητας…χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα θέτουμε στη διάθεση του κοινού αυτό το σημαντικό, αυτό το εμβληματικό έργο, το οποίο δεν θα μπορούσε να γίνει πράξη χωρίς τη στήριξη του Ιδρύματος Ωνάση», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο νέος υπερσύγχρονος ανελκυστήρας πλαγιάς στην Ακρόπολη αποτελεί ένα δύσκολο τεχνικό έργο, μοναδικό παγκοσμίως, το οποίο χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Ωνάση.

«Κύριε Πρωθυπουργέ, είναι γνωστή η ευαισθησία σας για τα άτομα με αναπηρία. Ο ανελκυστήρας της Ακρόπολης, οι διαδρομές και γενικότερα η απόλυτη προσβασιμότητά της είναι ένα μέρος από το Εθνικό Σχέδιο» είπε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.
«Στην Ακρόπολη προβάλλονται οι αξίες στις οποίες πιστεύει το Ίδρυμα Ωνάση: ο σεβασμός της πολιτιστικής κληρονομιάς, ο εκδημοκρατισμός της γνώσης, η ελεύθερη πρόσβαση όλων στον πολιτισμό» δήλωσε ο πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.

Η ασφαλής πρόσβαση στον Ιερό Βράχο, εξασφαλίζεται για όλους και με ειδικές διαδρομές. Τη μελέτη υπογράφει ο ακαδημαϊκός Μανόλης Κορρές, ο οποίος εξήγησε στον πρωθυπουργό ότι το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι αρχιτεκτονικό σκυρόδεμα με περιεκτικότητα σε τσιμέντο μόλις 12%.

Στο μήνυμά της για την ημέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τονίζει την ανάγκη να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία για τους ανθρώπους με αναπηρία.

«Οφείλουμε να διασφαλίσουμε την αξιοπρέπεια και την ευημερία τους. Πρώτα απ’ όλα, φροντίζοντας να απαλλάξουμε την καθημερινότητά τους από τα εμπόδια που την δυσχεραίνουν» υπογράμμισε η πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στο μήνυμά του, ο Αλέξης Τσίπρας, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «η διαχείριση της πανδημίας από τους πολέμιους του κοινωνικού κράτους, όξυνε ακόμα περισσότερο υπαρκτά προβλήματα για τα πιο ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού». Το πρωί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε το ΠΙΚΠΑ Βούλας, όπου τον υποδέχτηκε η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου.

Την ανάγκη για ισότιμη πρόσβαση παντού, στη μόρφωση, στην εργασία, στην κοινωνία, υπογραμμίζει η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. Φώφη Γεννηματά: «Σήμερα στη δίνη της πανδημίας, δηλώνουμε παρόντες, στον καθημερινό αγώνα των ατόμων με αναπηρία για ζωή με υγεία, ισότητα και αξιοπρέπεια».

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ζητά να στηριχθούν οι χρόνια πάσχοντες που κινδυνεύουν από την πανδημία. «Να στηριχθούν τα άτομα με αναπηρία. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες» είπε ο γ.γ. του ΚΚΕ.

Το ΜέΡΑ 25 ζήτησε να υπάρξει ισότιμη πρόσβαση των ΑμεΑ παντού και να στηριχθούν πραγματικά από την Πολιτεία.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Δήμητρα Σέκη, Ειρήνη Βασάλου

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤρίτο κρούσμα κορωνο’ι’ού στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στο Βόλο
Επόμενο άρθροΟμόνοια – ΠΑΟΚ 1-1 (Ημίχρονο)