Η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει περισσότερες εγγυήσεις στη Βρετανία, σχετικά με το ότι το ιρλανδικό backstop είναι προσωρινό, ανέφερε ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ για το Brexit.

 

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν παρεξηγήσεις στη Βρετανία ότι το backstop θα κρατήσει για πάντα τη χώρα συνδεδεμένη με την ΕΕ», είπε ο Michel Barnier κατά τη διάρκεια συνέντευξης στη γερμανική Die Welt που δημοσιεύεται σήμερα.

 

«Δεν ισχύει αυτό. Είμαστε έτοιμοι να δώσουμε πρόσθετες εγγυήσεις, διαβεβαιώσεις και διευκρινίσεις ότι το backstop θα είναι προσωρινό».

 

Το backstop, που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίσει την επιστροφή των σκληρών συνόρων μεταξύ της Ιρλανδίας που είναι μέλος της ΕΕ και της Βορείου Ιρλανδίας που ανήκει στη Βρετανία, σε περίπτωση που δεν υπάρξει εμπορική συμφωνία για το Brexit έχει γίνει η βασική πηγή αντιρρήσεων για τη συμφωνία που έχει προταθεί για το Brexit.

 

«Δεν θα αντιστρέψουμε το backstop», είπε ο Barnier. «Διαβεβαιώνουμε γι’ αυτό. Δεν θέλουμε να το χρησιμοποιήσουμε. Και μοιάζει με την περίπτωση που ασφαλίζεις το σπίτι σου. Το κάνεις μόνο για την περίπτωση που υπάρξει το χειρότερο δυνατό σενάριο».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΑλλάζει το σκηνικό για την επόμενη μέρα της ΔΕΠΑ
Επόμενο άρθροΤουρισμός με επίκεντρο τον άνθρωπο και τη βιώσιμη ανάπτυξη