Την εμπειρία του από την δεκαετή του θητεία στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφορικά με την Ελλάδα επικαλέστηκε κε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για να εκφράσει την αισιοδοξία του για το μέλλον της ΕΕ.

 

Ο πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, από το βήμα του οικονομικού φόρουμ των Δελφών, πόλη της οποίας είναι επίτιμος δημότης, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα ήταν η πιο δύσκολη υπόθεση, τόσο σε κοινωνικό όσο και σε οικονομικό και πολιτικό επίπεδο.

 

«Όταν ήμουν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά τη διάρκεια της ελληνικής κρίσης είχα μια συνάντηση με Ευρωπαίους και μερικούς Αμερικανούς τραπεζίτες στο κτήριο της Κομισιόν. Τους ρώτησαν αν θεωρούν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη. Όλοι εκτός από έναν, είπαν ότι η Ελλάδα είναι αδύνατον να παραμείνει στο ευρώ. Σήμερα η Ελλάδα παραμένει μέλος προς διάψευση των περισσότερων», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

Όπως είπε ο κ. Μπαρόζο δεν «συμμερίζομαι την περιρρέουσα ατμόσφαιρα απαισιοδοξίας όταν μιλάμε για την Ευρώπη. Ναι έχουμε σημαντικά προβλήματα να αντιμετωπίσουμε, αλλά σήμερα έχουμε περισσότερα μέλη στην Ευρωζώνη από όσα είχαμε σε ολόκληρη την ΕΕ το 2004»

 

Σύμφωνα με τον ίδιο τα μέτρα που έλαβε η ΕΕ από την κρίση και μετά θα ήταν αδιανόητα λίγα χρόνια πριν. Φαίνεται λοιπόν πως ο Ζαν Μονέ, ένας από τους πατέρες της ΕΕ είχε δίκιο όταν είπε ότι «η Ευρώπη θα φτιαχτεί μέσα από τις κρίσεις·η Ευρώπη θα είναι το σύνολο των απαντήσεων στις κρίσεις αυτές».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΤο ΥΠΕΘΑ πρέπει να περάσει στον 21ο αιώνα
Επόμενο άρθροΝεκρός ασθενής από φωτιά στο ΚΑΤ