Η Ελλάδα πέρασε από τη βαθιά, πολυετή κρίση στην ανάκαμψη γράφει η Telegraph με αφορμή το σημερινό Eurogroup, όπου η Ελλάδα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα. Επισημαίνει ότι η έξοδος από τα προγράμματα στήριξης και η προσπάθεια για νέα αρχή συμπίπτει με μία περίοδο, κατά την οποία η Ευρωζώνη κινδυνεύει με ύφεση.

 

«Η Ελλάδα αντιμετώπιζε έναν εφιάλτη χρέους το 2009. Οι μεγάλες αυξήσεις στους μισθούς του δημοσίου, σε συνδυασμό με πληθώρα άλλων προβλημάτων είχαν ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί το έλλειμμα πάνω από το 15% του ΑΕΠ. Έως το 2010 τα ομόλογά της είχαν περάσει στην κατηγορία των «σκουπιδιών» και το χρέος φούσκωνε από λίγο πάνω από 80% σε 182%» αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, ενώ θυμίζει ότι και το 2015 η χώρα αδυνατούσε να αποπληρώσει τον δανειστή τελευταίου καταφυγίου, το ΔΝΤ.

 

Έκτοτε ωστόσο και ύστερα από «τον πόνο τριών τεράστιων σχεδίων διάσωσης» έχουμε ανάκαμψη και παρά το ξεκάθαρο κοινωνικό κόστος «η τύχη της χώρας αρχίζει να αλλάζει» παρατηρεί η Telegraph. Eπικαλείται δε τα στοιχεία για την πτώση της απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου από 37% το 2012 σε 3,6% σήμερα και τονίζει ανοίγει και πάλι η «όρεξη» των επενδυτών για ελληνικό ρίσκο.

 

Ωστοσο, προειδοποιεί, πως όλη αυτή η πρόοδος, που κερδήθηκε με σκληρή δουλειά, κινδυνεύει να πληγεί από τις εξελίξεις σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης. Η απειλή της Ιταλίας είναι η μεγαλύτερη, καθώς η χώρα προβλέπεται να παρουσιάσει ανάπτυξη μόλις 0,1% φέτος και να δει το έλλειμμά της στο 2,4% και όχι στο 2,04% όπως έχει συμφωνήσει με τις Βρυξέλλες. Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί και στη Γερμανία, ενώ συνολικά η Ευρωζώνη εμφανίζεται ευάλωτη, εξαιτίας και της κάμψης της ζήτησης από την Κίνα.

 

Όλα αυτά σημαίνουν ότι η Ελλάδα μπορεί να άφησε πίσω της τα χειρότερα, αλλά έχει ακόμη προκλήσεις μπροστά της, σημειώνει η εφημερίδα.

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΕγκρίθηκε η εκταμίευση του 1 δισ.
Επόμενο άρθροΑντιμετωπίστε το άβατο των Εξαρχείων