Η Ελλάδα κάνει ότι χρειάζεται για να προασπίζει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και αυτό είναι πάγια θέση κάθε κυβέρνησης, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχετικά με τα όσα έχουν συμβεί στο Έβρο.

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα και την Ευαγγελία Μπαλτατζή ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «το ζήτημα των τελευταίων ημερών όπως αποδείχθηκε τουλάχιστον στις βασικές του πτυχές, δεν είχε βάση» και εξήγησε ότι δεν αναφέρεται « μόνο στις ανακοινώσεις της τουρκικής πλευράς περί τεχνικού ζητήματος, αλλά στις φωτογραφίες που κυκλοφόρησαν με δήθεν Τούρκους στρατιώτες στο ελληνικό έδαφος. Τα βασικό είναι να είμαστε όλοι οι Έλληνες ενωμένοι και εάν εμφανιστεί ξανά κρίση να μας βρει ενωμένους. Τον Μάρτιο δείξαμε τι πρέπει να γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις με απόλυτη επιτυχία στο εσωτερικό και το εξωτερικό». 

Στο ερώτημα εάν γίνεται απόπειρα «γκριζαρίσματος» και ορισμένων χερσαίων συνόρων, ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «μετά τη φούσκα του Εβρου μπορεί να δημιουργούνται σκέψεις στην τουρκική πλευρά να δοκιμάσει να το επαναλάβει στα νησιά  ή κάπου αλλού,  γι’ αυτό είμαστε  σε κατάσταση εγρήγορσης. Σχετικά με τις αστυνομικές δυνάμεις που πηγαίνουν στον Έβρο είπε ότι αντικαθιστούν υπάρχουσες και γίνεται μία μικρή ενίσχυση. Δεν θα του έδινα τέτοια έκταση όπως στα σημερινά πρωτοσέλιδα, τόνισε σχετικά.

Στα θέματα της οικονομίας και του τουρισμού ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι « όπως πήγαμε στην πρώτη φάση έτσι θα πάμε και στη δεύτερη που είναι το άνοιγμα της οικονομίας,  με προσοχή, αποστάσεις, μέτρα ατομικής υγιεινής. Το φυσιολογικό είναι να ανοίγει η οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα και όχι να είναι κλειδωμένη. Πάμε λοιπόν με προσεκτικά βήματα και στα θέματα υγείας και σε αυτά του τουρισμού». Πρόσθεσε ότι για το «θέμα της υγείας που συνδέεται άμεσα με τα τουριστικά ρεύματα θα έχουμε τις προσεχείς μέρες δύο τρεις ανακοινώσεις  σχετικά με τις υγειονομικές υποδομές σε νησιά και την ηπειρωτική χώρα, το σχέδιο για τις μονάδες εντατικής θεραπείας και θα είναι η συνεργασία του Υπουργείου Υγείας με το Ίδρυμα Νιάρχος,  αλλά θα ανακοινωθούν και οι χώρες από τις οποίες θα γίνονται αποδεκτοί ταξιδιώτες».

Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «με νομοθετική παρέμβαση τις αμέσως επόμενες ημέρες θα κατατεθεί όλο το πλέγμα των προτάσεων  των συναρμόδιων υπουργών  με γνώμονα να ψηφιστεί έως την Παρασκευή και να τεθεί σε ισχύ από την 1η Ιουνίου. Και το ζήτημα λοιπόν της αστικής ευθύνης θα αντιμετωπιστεί έτσι με τον ταχύτερο τρόπο. Αυτό βεβαίως συνοδεύεται με την επιχειρηματική και προσωπική ευθύνη, υπό την έννοια ότι εφαρμόζονται όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας και υγιεινής και προστασίας. Αυτό θα είναι και μία εξασφάλιση για τον επισκέπτη».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι σε σχέση με την ύφεση, την ανεργία και όλα τα μακροοικονομικά μεγέθη που συνοδεύουν την ύφεση, «κανείς δεν μπορεί να ξέρει ποιο θα είναι το ακριβές νούμερο της ύφεσης, Σίγουρα θα έχουμε μεγάλη ύφεση εφέτος και ισχυρή ανάκαμψη του χρόνου. Επίσης εάν κάποιος δεν ξέρει ούτε πότε θα ολοκληρωθεί το υγειονομικό σκέλος της κρίσης, δεν θα ξέρει και ποιο είναι το αποτύπωμα στην οικονομική δραστηριότητα. Πολύ περισσότερο όταν η οικονομία μίας χώρας έχει και μεγάλο βαθμό εποχικότητας η οικονομία της λόγω τουρισμού, αν δεν δει κανείς το αποτύπωμα στο τουρισμό και αυτό δεν συνδέεται με τις αφίξεις αλλά στη δαπάνη των τουριστών… Και επίσης κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει την ύφεση εάν δεν ξέρει αν διατηρηθεί η εμπιστοσύνη. Αν εμπεδωθεί η εμπιστοσύνη, η ύφεση στο τέλος της χρονιάς θα είναι μικρότερη, εάν θα αντισταθμιστεί με προσέλκυση επενδύσεων».

Απαντώντας στα όσα η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «εάν θέσουμε σε εφαρμογή σχέδια σαν αυτά που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουμε δύο κινδύνους. Να χάσουμε την εμπιστοσύνη γιατί πλειοδοτεί σε πολλά σημεία. Έχει ένα πρόγραμμα που όπως κοστολογήθηκε από το υπουργείο φθάνει τα 36 δισ. το δικό μας είναι 24 δισ. και το άλλο στοιχείο που αφορά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι αυτό που στην ουσία λέει είναι «καθίστε σπίτι μην ανοίξετε, πληρώνω εγώ», άρα να απαξιωθεί ο παραγωγικός ιστός της οικονομίας και ουσιαστικά να μας βάλουμε τρικλοποδιά και για το επόμενο έτος».
Αναφερόμενος στις τράπεζες ο κ. Πέτσας είπε πως « δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι οικονομία χωρίς τράπεζες που να δίνουν ρευστότητα δεν υπάρχει, έχουν πολλά εργαλεία στα χέρια τους, που έχουν να κάνουν με την κρατική εγγύηση και με τις κρατικές χρηματοδοτήσεις μέσω της αναπτυξιακής τράπεζας. Όμως έχουν επιπλέον δυο πολύτιμα εργαλεία, επιπλέον από την ΕΚΤ χρηματοδότηση μέσω του QE του νέου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης αλλά και το weaver».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

Μοιράσου το άρθρο:

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΤέλος στη συνταγογράφηση της υδροξυχλωροκίνης για Covid-19
Επόμενο άρθροΕπιστρέφει η Super League