«Η Microsoft επενδύει ένα δισεκατομμύριο δολάρια στην Ελλάδα για την κατασκευή κέντρων cloud», γράφει η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, κάνοντας μία αποτίμηση της πρόσφατης επίσκεψης του προέδρου της εταιρείας, Μπραντ Σμιθ, στη χώρα μας. «Γερμανικές εταιρείες πληροφορικής ανακαλύπτουν επίσης την Ελλάδα», προσθέτει.

Στο άρθρο του, ο Γκερντ Χέλερ αναφέρει ότι, ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ ήρθε στην Αθήνα για να ανακοινώσει τα σχέδιά του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να τον υποδέχεται μπροστά από το πιο όμορφο τοπίο της χώρας – την Ακρόπολη.

«Σε τελική ανάλυση», γράφει το άρθρο, «πρόκειται για μια σημαντική επένδυση: η Microsoft κατασκευάζει τρία κέντρα δεδομένων στην Αθήνα έναντι περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Η Ελλάδα γίνεται συνεπώς μόλις η 8η χώρα της Ε.Ε. που επιλέγεται από τη Microsoft Azure για την μεταφορά και αποθήκευση δεδομένων του Cloud και μόλις η 27η σε όλο τον κόσμο…

Η εταιρεία θα παρέχει επίσης ψηφιακές δυνατότητες σε 100.000 υπαλλήλους και μαθητές του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα τα επόμενα πέντε χρόνια.

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη στην οποία η Microsoft δημιουργεί κέντρα δεδομένων», επισημαίνει ο Αλέξης Πατέλης, προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

«Αυτή ήταν μια ψήφος εμπιστοσύνης στην ατζέντα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης», εξηγεί στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Η χώρα που έχει περάσει οικονομική κρίση δεν χρειάζεται πλέον τίποτα πιο σημαντικό από τις επενδύσεις. Μεταξύ των ετών 2008 -2016, η Ελλάδα απώλεσε ένα 26% του ΑΕΠ. Τα έσοδα μειώθηκαν κατά το ένα τρίτο, ο ιδιωτικός πλούτος μειώθηκε κατά 40%. Το 2019, οι επενδύσεις ανήλθαν μόλις στο 11% του ΑΕΠ. Πριν από την κρίση ήταν 26%, στη δεκαετία του 1970 ήταν από 30 έως 40%. Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι λίγο πάνω από 20%», σχολιάζει το δημοσίευμα και προσθέτει:

«Ο πρόεδρος της Microsoft, Μπραντ Σμιθ δήλωσε ότι η Ελλάδα «αναδύθηκε από την κρίση με νέα δύναμη». Αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία του επενδύει στη χώρα».

«Δεν το κάνουμε σε κάθε χώρα και δεν ήταν μία εύκολη απόφαση για εμάς», υποστήριξε ο κ. Σμιθ. Ο ίδιος τόνισε ότι η επιτυχής διαχείριση της κρίσης της πανδημίας της νόσου Covid- 19 από την ελληνική κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητη.

«Τα νέα κέντρα δεδομένων θα δημιουργήσουν ένα «νέο οικοσύστημα για προγραμματιστές λογισμικού» στην Ελλάδα, όπως επισημαίνει.

Και οι Γερμανοί πάροχοι υπηρεσιών λογισμικού ανακαλύπτουν την Ελλάδα

Η Microsoft δεν είναι η μόνη εταιρεία πληροφορικής που απευθύνεται στην Ελλάδα. Γερμανοί πάροχοι υπηρεσιών λογισμικού ανακαλύπτουν επίσης τη χώρα μας.

Ένας από τους πιο δημοφιλείς ελληνικούς προορισμούς είναι η πόλη των Ιωαννίνων στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Ελλάδας.

Μετά την P&I AG που εδρεύει στη Βίζμπαντεν και την Prodyna SE , η «Teamviewer» από το Γκέτινγκεν, κορυφαίος παγκόσμιος πάροχος λύσεων απομακρυσμένης σύνδεσης, άνοιξε επίσης έναν ιστότοπο ανάπτυξης στα Ιωάννινα στις αρχές του έτους.

«Χάρη στους άρτια εκπαιδευμένους πτυχιούχους στον τομέα της ανάπτυξης λογισμικού, η πόλη αποτελεί ελκυστικό περιβάλλον», υπογραμμίζει λέει ο Μίκε Άισελε, διευθυντικό στέλεχος της γερμανικής εταιρείας.

Περισσότερες επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας

«Τα Ιωάννινα είναι «μαγνήτης» για νέα ταλέντα πληροφορικής και έχει μεγάλες δυνατότητες ως ελληνικός τεχνολογικός κόμβος», τονίζει ο Άισελε.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος των Ιωαννίνων, Μωυσής Ελισάφ βλέπει ήδη την πόλη του ως την «Ελληνική Σίλικον Βάλεϊ».

Ο προϊστάμενος του οικονομικού γραφείου του Κ. Μητσοτάκη, αναμένει περαιτέρω επενδύσεις υψηλής τεχνολογίας. Το Amazon Web Services πρόκειται να ανοίξει υποκατάστημα στην Αθήνα.

«Αυτή τη στιγμή συνεργαζόμαστε με άλλους εν δυνάμει συνεργάτες», λέει ο Αλέξης Πατέλης αλλά θα αποκαλύψει μόνο τα ονόματα «όταν όλα έχουν ολοκληρωθεί», όπως γράφει η εφημερίδα.

Ακόμα κι αν ο όγκος των άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα είναι ακόμα χαμηλός, η ποιότητα είναι σωστή: Τα τελευταία τρία χρόνια, το 15% αφορά τον τομέα της Πληροφορικής. Η Ελλάδα λοιπόν δεν είναι πολύ κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 19%.

Επιπλέον, η εταιρεία συμβούλων Ernst & Young Greece (EY) βεβαιώνει ότι η χώρα έχει βελτιώσει τις επενδυτικές συνθήκες στη «Μελέτη Ελκυστικότητας του 2020».

«Τα δύο τρίτα των επιχειρηματιών που ερωτήθηκαν στη σχετική έρευνα αναφέρουν την πολιτική σταθερότητα της χώρας μετά την εκλογή της συντηρητικής κυβέρνησης τον Ιούλιο του 2019 ως ένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα».

«Επτά στους δέκα επιχειρηματίες που ερωτήθηκαν αναμένουν ότι οι επενδυτικές συνθήκες στην Ελλάδα θα συνεχίσουν να βελτιώνονται τα επόμενα τρία χρόνια».

«Με ένα ελκυστικό κλίμα, χαμηλούς φόρους και μια υπερσύγχρονη υποδομή πληροφορικής, η Ελλάδα όχι μόνο μπορεί να προσελκύσει εταιρείες τεχνολογίας, αλλά και «ψηφιακούς μετανάστες», επισημαίνει ο Α. Πατέλης συνοψίζοντας τη στρατηγική σε ένα λογοπαίγνιο : «Έχουμε τον ήλιο, τώρα έχουμε και το σύννεφο»…

Ειδήσεις σήμερα

Ελληνοτουρκικά – Πόλεμος νεύρων με το Oruc Reis: Στις 17:00 μπαίνει στην περιοχή ερευνών

Νέα σύνθεση δικαστών εξετάζει το αίτημα Λαγού στη δίκη της Χρυσής Αυγής

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έβαλε τα κλάματα και ζήτησε συγγνώμη από τους Βορειοκορεάτες – Δείτε βίντεο

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Περισσότερα Εδω

Προηγούμενο άρθροΑποσύρθηκε από το τουρνουά της Αγίας Πετρούπολης ο Τσιτσιπάς, επιστρέφει στη Βιέννη
Επόμενο άρθροΤ. Λαζαρίδης: Περήφανη νίκη της δημοκρατίας η καταδίκη της Χ.Α. (video)