Στο ζήτημα της καταβολής του νέου κοινωνικού μερίσματος επανέρχονται οι γερμανοί σχολιαστές εκτιμώντας ότι η πολιτική αυτή υπαγορεύεται από προεκλογικούς τακτικισμούς και εν τέλει βάζει φρένο στην οικονομική ανάπτυξη.

 

Όπως γράφει η Deutsche Welle, ενδεικτικό είναι το σημερινό άρθρο στην εφημερίδα Südkurier που επιγράφεται «Η Ελλάδα μοιράζει χριστουγεννιάτικα δώρα». Όπως σημειώνεται, «πάνω από τρία εκατομμύρια Έλληνες μπορούν να περιμένουν ένα ιδιαίτερο χριστουγεννιάτικο δώρο: στις 14 Δεκεμβρίου ο υπουργός Οικονομικών θα τους εμβάσει το λεγόμενο κοινωνικό μέρισμα. […]. H προσδοκώμενη παράπλευρη συνέπεια κατά την ανάγνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα: το δώρο Χριστουγέννων ενδεχομένως να οδηγήσει κάποιους στο να ψηφίσουν στις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς τον ΣΥΡΙΖΑ».

 

Σύμφωνα με το δημοσίευμα το μέρισμα αυτό -το οποίο θα διανεμηθεί σε συνολικά 1,4 εκατομμύρια οικογένειες με 3,5 εκατομμύρια μέλη, αφορά δηλαδή σχεδόν έναν στους τρεις- χρηματοδοτείται από το υπερπλεόνασμα που επετεύχθη. Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, «το πλεόνασμα αυτό δεν προκύπτει από αυξημένα φορολογικά έσοδα, αλλά από την περιστολή δαπανών και, κυρίως, τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων. Το 2016 ο Τσίπρας έκοψε τις δημόσιες επενδύσεις κατά 462 εκατομμύρια, το 2017 κατά 800 εκατομμύρια ενώ φέτος είναι ήδη μειωμένες κατά 1,3 δις ευρώ σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό. Οικονομολόγοι επισημαίνουν ότι με τον τρόπο αυτό η ελληνική κυβέρνηση οδηγεί την οικονομία σε επιβράδυνση, την ώρα μάλιστα που η Ελλάδα καταγράφει τους χαμηλότερους ρυθμούς μεταξύ των χωρών της κρίσης στη ζώνη του Ευρώ. Ενώ η Πορτογαλία αύξησε τις οικονομικές της επιδόσεις μεταξύ 2015 και 2017 κατά 6,1%, η Κύπρος κατά 9,3% και η Ιρλανδία κατά 13%, το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε μόλις κατά 0,9%».

 

Ο Τσίπρας, σύμφωνα με την Südkurier, ελπίζει ότι το δώρο αυτό στους πολίτες θα του αποφέρει πολιτικά κέρδη ενόψει της κρίσιμης «σούπερ εκλογικής χρονιάς του 2019» που, όπως σημειώνεται, «θα κρίνει το πολιτικό μέλλον του έλληνα πρωθυπουργού».

ΠΗΓΗ

Προηγούμενο άρθροΠόρισμα ΚΕΕΛΠΝΟ “καίει” τον Άδωνι Γεωργιάδη
Επόμενο άρθροΦθηνότερη η Ελλάδα στις κινητές επικοινωνίες